Блог

Психотерапия ››

Основи на транзакционния анализ-I част

Марина Стойчовска
0 коментара

Транзакционният анализ (ТА) е психологическа теория, създадена през 50 - те години от Ерик Бърн (1910-1970), която се разпространява в Европа през 70 –те години.

Психотерапия ››

VI Национална конференция по психотерапия

Марина Стойчовска
0 коментара

На 22-23.11.2014г. беше проведена VI Национална конференция по психотерапия. Темата на тазгодишната конференция беше „Предизвикателствата на личностовата проблематика – концептуализация и терапевтични подходи”.

Трудово-организационна психология ››

Изследване на мотивацията и ангажираността на служителите в IT сектора

Марина Стойчовска
0 коментара

Преди месец член на екипа на Център Амарна Марина Стойчовска присъства на събитието ТОП ИКТ работодател 2014, организирано от ICT Media и JobTiger.bg. На събитието бяха оповестени резултатите от изследване за мотивиращите фактори и ангажираността на служителите в IT сектора. В изследването вземат участие 31 компании, като броят на служителите, попълнили въпросниците, е 2273 души. 64% от тях са мъже, а 36%-жени. Участниците попълват три въпросника:

Взаимоотношения и комуникация ››

Когато жената ревнува

Галина Ангелова
0 коментара

В живота често се случва някой от двамата партньори да ревнува. Единият от двамата в двойката провокира ревност у другия. Понякога такива ситуации могат да подействат освежаващо на отношенията, но често водят до конфликти. Защо има ревност? Това е черта на характера ли е или чувство? Защо жените са по-склонни да ревнуват и как ревността би могла да унищожи партньорските отношения? Възможно ли е по някакъв начин двойката да се справи с ревността?

Детска психология ››

Родителски умения, които успешно оформят поведението на децата-II част

Ивета Костадинова
0 коментара

Не гледай мен, а прави това, което ти казвам“ е често повтаряна фраза, която обаче само обърква. Те няма да направят каквото казва родителя, а ще повторят това, което им е показвано неколкократно във времето. Взирайки се в нашето поведение, можем лесно да разберем какви сигнали подаваме. Главната цел на родителя е да утвърди позитивен пример, от който детето да се учи. (Burke, 1997, pg.150).