Блог

Взаимоотношения и комуникация ››

Когато жената ревнува

Галина Ангелова
0 коментара

В живота често се случва някой от двамата партньори да ревнува. Единият от двамата в двойката провокира ревност у другия. Понякога такива ситуации могат да подействат освежаващо на отношенията, но често водят до конфликти. Защо има ревност? Това е черта на характера ли е или чувство? Защо жените са по-склонни да ревнуват и как ревността би могла да унищожи партньорските отношения? Възможно ли е по някакъв начин двойката да се справи с ревността?

Детска психология ››

Родителски умения, които успешно оформят поведението на децата-II част

Ивета Костадинова
0 коментара

Не гледай мен, а прави това, което ти казвам“ е често повтаряна фраза, която обаче само обърква. Те няма да направят каквото казва родителя, а ще повторят това, което им е показвано неколкократно във времето. Взирайки се в нашето поведение, можем лесно да разберем какви сигнали подаваме. Главната цел на родителя е да утвърди позитивен пример, от който детето да се учи. (Burke, 1997, pg.150).

Детска психология ››

Родителски умения, които успешно оформят поведението на децата-I част

Ивета Костадинова
0 коментара

Никога преди не е било от толкова голяма важност да бъдеш ефективен родител. Освен че оформяме поколението ни, ние повлияваме и на света, който те ще градят и за техните деца.

Психология на личността ››

Ние виждаме това, от което ни е страх

Катерина Йончева
0 коментара

Внимание, паяк! Дали животното е дебело и отвратителено или малко и безвредно? Според описанията на лица, които се страхуват от паяци , животните обикновено изглеждат по-големи, по-впечатляващи и заплашващи, отколкото при хора, които не се страхуват.

Психология на личността ››

Стрес и психични стратегии за справяне

Диана Попова
0 коментара

Понятието "стрес" се използва в най-общ смисъл за обозначаване натрупване на количество от негативни емоции, които всеки един от нас преживява в определени ситуации. Той е физиологичен и психологичен процес, чрез който реагираме на събития или ситуации, които предявяват повишени изисквания и оказват натиск върху нас.