Блог

Психотерапия ››

Схема-фокусирана терапия

Владимир Маринов
0 коментара

Когнитивно-поведенческата парадигма навлиза много силно в психотерапевтичните практики в края на XX век(за когнитивно-поведенческата терапия можете да разберете тук http://www.amarna-bg.com/blog/nauka/kognitivno-povedencheska-terapiya/). Основни причини за това са нейната бърза ефективност, съчетана с достъпността й до клиента, тъй като борави с разбираем и добре структуриран подход. Въпреки това класическият вид на тази школа е почти напълно изоставен, тъй като той естествено преминава в лоното на съвременните подходи за работа, какъвто е този на схема-фокусираната терапия.

Психотерапия ››

Когнитивно-поведенческа терапия

Марина Стойчовска
0 коментара

Когнитивно-поведенческата терапия се базира на идеята, че поведението ни се определя от емоциите ни, а те от своя страна от автоматичните ни мисли.

Психология на личността ››

Как да се справим със страха от самота

Марина Стойчовска
0 коментара

Как да се справим със страха от самота? Следвайте следните стъпки:

Психология на личността ››

Страхът от самота

Марина Стойчовска
0 коментара

Всеки от нас е имал трудни периоди, в които нищо не върви. Чувстваме се сами, склонни сме да се лутаме в мислите си, усещаме безсилие. Трудно ни е да общуваме дори с най-близките ни хора. С усилие ставаме сутрин, не можем да контролираме храненето и пиенето си. Нещо ни притеснява, но не можем да кажем със сигурност какво.

Психология на личността ››

Няколко понятия, свързани със зависимостите

Ива Иванова
0 коментара

Пристрастяването е състояние, при което човек приема вещество (алкохол, кокаин, никотин ) или участва в дадена дейност (хазарт) за удоволствие, но по-нататъшното използване става натрапчиво и пречи на обикновените житейски отговорности, например работа или отношения, и влияе върху здравето. Сигурен признак за зависимост е наличието на абстиненция.