Rss feeds

Психотерапия ››

Истината за хипнозата

Марина Стойчовска
0 коментара

Хипнозата е психотерапевтичен метод, на който често се гледа скептично. Много митове и заблуди я обграждат. Те са подхранвани от начина, по който този метод е представян в киното, книгите и шоубизнеса.
Факт е, обаче, че клиничната хипноза е реален психологически феномен, който често помага за преодоляването на конкретни проблеми. Представлява състояние на съзнанието, при което степента на концентрация на вниманието е изключително висока. Трансът  води до релаксация и повишена внушаемост. По този начин хората са по-склонни да чуят и да възприемат полезни насоки за себе си. По някакъв начин информацията влиза през „задната врата“ на съзнанието, като те постепенно се утвърждават като трайни психологически или поведенчески промени. Положителните внушения, които се правят по време на хипноза, се наричат постхипнотични внушения и силата им се задейства, когато лицето вече не е  под хипноза.
 Един от митовете за хипнозата е свързан с липсата на контрол, докато човек е в транс. В действителност има възможност за пълен контрол, никой хипнотизатор не може да накара някой друг да направи нещо, което той не иска. Контролът съществува и по отношение на влизането в хипноза. Не е възможно човек, който не иска да бъде хипнотизиран, да влезе в транс.
Не всички хора са еднакво податливи на хипноза. Съществува качеството  хипнабилност, което описва степента, в която човек е податлив на хипноза. Почти всички хора са податливи на лека хипноза. Но в дълбока хипноза могат да влязат едва 20-30% от хората.
Най-честите проблеми, при които хипнозата е ефективна са преодоляване на вредни навици, преодоляване на безсъние, припомняне на забравени преживявания, управление на болка, анестезиращ ефект, преодоляване на страхови и фобийни състояния.
За добър резултат е необходимо да се проведе серия от хипнотични сеанси. Един сеанс има своя ефект, но обикновено не е траен. Именно затова е необходимо по-продължителна работа.
Всеки сам лесно може да се научи на автохипноза. Просто трябва седне или да легне в спокойна обстановка.  След това трябва да се затворят очите и да се вдиша бавно и дълбоко, а накрая- да се издиша. И така няколко пъти. По този начин може да се влезе в лек транс, като може да се правят позитивни самовнушения или да визуализирате приятни  картини. Дори и пет минутни сесии  могат да се окажат доста полезни за някои хора.