• Начало
  • Блог
  • Четири специфични характеристики на влюбването
Rss feeds

Взаимоотношения и комуникация ››

Четири специфични характеристики на влюбването

Марина Стойчовска
0 коментара

Първата среща с определен  човек, влюбването и началните моменти от връзката ни са свързани с няколко особени характеристики. Естер Перел, психотерапевт, практикуващ в сферата на семейното консултиране, говори и пише за тях:

1. Идеализъм за партньора-в началото на връзката винаги гледаме идеалистично на партньора ни. Определенията, с които бихме го описали, са богати и възвеличаващи. Възприятието ни за половинката е селективно, но никого не го е грижа в този момент.

 

2. Идеализъм за нашето състояние-освен, че обрисуваме с щедри епитети човека до нас, ние описваме и нашето състояние през призмата на розовите очила. Придаваме митична сила на качествата на човека до нас, те са толкова силни, че оказват трансформиращо влияние върху нас. Често споделяме:“Той ме кара да се чувствам толкова специална.“, „В нейно присъствие се чувствам истински мъж.“, „Той ме разсмиваше.“ и т.н.

 

3. Приближаване до Идеалния Аз-психоаналитикът Естел Спектър Пърсън казва:“Любовта се поражда вътре в нас като акт на въображението, като креативен синтез, който се стреми да изпълни нашите най-дълбоки копнежи и най-стари мечти, и който ни позволява както да се обновим, така и да се трансформираме.“  Любовта потвърждава това, което сме и дори надминава представите ни за нас самите.

Началото на връзката винаги е оптимистична, обнадеждаваща и пълна с възможности, защото съдържа много обещания, макар и неизказани.  Разчитаме на любовта да ни даде нов начин да живеем, да съществуваме. Партньорът до нас прикрива недостатъците ни и поставя акцент на хубавите ни страни. Ние се стремим към Идеалното си Аз и половинката ни помага да имаме усещането, че го достигаме.

Едно от основните  постижения  на любовта е да бъдем избрани от този, който ние избираме.  Това преживяване създава усещането за силна лична значимост. Половинката потвърждава значимостта ни, защото сме важни за него.

  

4. Мечтите ни задвижват един към друг-първият етап от всяка среща е свързан с много фантазии. В началото ни влияят множество проекции, които правим, очаквания, които имаме  вълнения, които изживяваме. Всичко това може да ни доведе до връзка, но може и да не стане.  При първата среща, когато сме привлечени, срещу нас стои непознат, но ние си представяме бъдещето с него-представяме си как излизаме заедно, как създаваме общ дом, как правим бебета, как се запознаваме с приятелите му и куп други фантазии, които са много динамични.