Rss feeds

Психология на личността ››

Да поглезим детето в нас

Марина Стойчовска
0 коментара

Макар да сме вече възрастни, зрели и сериозни, в нас все още живее едно невинно и очарователно дете. Именно благодарение на детето в нас успяваме да се радваме на дребните неща в живота и да се наслаждаваме на ежедневните  моменти. Заради детето в нас се впускаме в приключения и сме спонтанни. То ни дава много, балансира сериозността на възрастния в нас и разнообразява живота ни. Скоро беше 1ви юни и това напомня, че е време да му обърнем внимание. Време е ние самите да бъдем родители на детето в себе си и да го поглезим и да му се порадваме. По-долу ще предложим десет начина как да стане това:

  • Сладолед! Или торта! Или бонбони! Или и трите наведнъж плюс шоколад! Кое дете не обича сладкото! Спомнете си какво обичахте като малки и си доставете това удоволствие. И този път няма да има кой да Ви каже “Стига толкова“.
  • Люлейте се на люлка. Спомнете си онова пърхащо усещане в стомаха при залюляването. Колко вълнуващо беше! Намерете си люлка или хамак и се върнете към това преживяване. Пърхащото усещане е все още достъпно!
  • Рисувайте с тебешир. Децата обичат пъстрото. Внесете цвят в живота си като нарисувате това, което ви се иска на земята с шарени тебешири.
  • Когато следващия път завали, не се крийте. Сложете гумените ботуши и влезте в локвите. Възрастните са сухи, чисти и спретнати, но колко освобождаващо е, когато си позволим да се намокрим и напръскаме с кал без да ни пука.
  • Карайте колело, поиграйте на ластик, спомнете си любимата си игра от детството и се върнете към нея. Да играем без нужда от постижения, а просто за удоволствие, е изключително релаксиращо.
  • Пейте! Децата не се вълнуват от това дали пеят правилно или фалшиво. Те просто пеят, защото им се пее. Изберете любима песен и дайте воля на гласа си!
  • Гледайте анимационно филмче. Те са свежи и ни свързват с положителното в живота. Винаги завършват щастливо и носят надежда. А са и весели!
  • Наберете си букет цветя, или есенни листа, или кестени….Досегът с природата е естествен за децата. Всичко им е интересно-шишарките, камъчетата, клонките, които могат да  хвърлят в реката. 
  • Постройте пясъчен замък на морето. Да, вярно, че е по като за възрастни да стоите изискано на шезлонга с коктейл в ръка, но е далеч по-забавно да се ровите в пясъка и да мислите стратегии как да предпазите замъка си от морските вълни.
  • Направете сапунени мехури. Спомняте ли си възхитата си от големите леки балони във всички цветове на дъгата. И стремежа да направите колкото се може по-голям балон. Поиграйте и сега така, защото е безгрижно и забавно.

А какви са Вашите идеи, с които можете да се свържете с детето в себе си?