Rss feeds

Психология на личността ››

Деменция

Марина Стойчовска
0 коментара

Проблемите с паметта често се свързват с напредването на възрастта. Много хора си мислят, че първото забравяне е признак на болестта Алцхаймер. В действителност някои проблеми с паметта са наистина сериозни, но други-не чак толкова.
Твърде вероятно е хората, които имат сериозни промени в паметта, личността и поведението си, да страдат от заболяване на мозъка, наречено деменция. Терминът деменция включва група от симптоми, които са причинени от промени в мозъчната функция. Деменцията е  хронично прогресиращо състояние, при което глобално са нарушени когнитивните функции, наблюдава се личностен и социален упадък. Част от проявите на деменция са следните:
-болните задават един и същ въпрос многократно
-губят се в познати места
-не са в състояние да изпълняват инструкции
-дезориентирани са за време, хора и места
-пренебрегват личната хигиена, безопасност, хранене
Някои състояния, които водят до деменция, са обратими. Някои от тях са дехидратация, висока температура, недостиг на витамини и неправилно хранене, странични реакции на лекарства, проблеми с щитовидната жлеза, нараняване на главата и др.
Понякога възрастните хора има емоционални проблеми, защото се чувстват самотни, тревожни, тъжни, отегчени от събития като пенсиониране, загуба на близък и др. Тези фактори също могат да резултират в симптоми, подобни на деменцията. Адаптирането към промените в живота води до обърканост и разсеяност при възрастните хора. В тези случаи важна роля има подкрепата на семейството, приятелите, както и съдействието от лекар или психолог.
Деменцията има две най-чести форми: Алцхаймер(55%) и съдова деменция(15%). Среща се и смесен тип деменция(8%). Тези видове деменция са необратими. Те не могат да бъдат излекувани.
При Алцхаймер промените в нервните клетки води до смъртта на голяма част от тях. Така бавно, но прогресивно настъпват промени в паметта, нарушения на мисловния процес и на способностите да се взима решения, както и на извършването на  ежедневни дейности. За пациентите може да се наложи да се полагат пълни грижи. Алцхаймер се среща по-често при жените. Протича в три стадии. В първият стадий, който продължава средно около година, се наблюдава невъзможност за заучаване на нова информация, амнезия за скорошни събития, склонност към непрекъснато движения и безсмислени  действия, груби поведенчески прояви(например ексхибиционизъм), в 40% от случаите има депресия и тревожност. Във вторият стадий, който продължава средно 5-6 години, болните стават все по-неспособни да се грижат за себе си, В третият стадий, продължаващ от 1 до 4 години, болният е неспособен да се грижи сам за себе си и духовно и физически е силно отпаднал.
Съдовата деменция се причинява от серия удари или промени в кръвоснабдяването на мозъка, което води до смърт на мозъчна тъкан. Симптомите обикновено започват внезапно и се увеличават със следващи удари. Последствията са необратими, но биха могли да се предотвратят по-нататъшни инсулти. Съдовата деменция се характеризира с отслабено внимание, затруднено преминаване от една дейност в друга, емоционална лабилност, хипохондрични мисли или силни страхове, мъчително главоболие и пристъпи на световъртеж. Наблюдават се промени в характера като изживяване на краткотрайни, но бурни емоции, егоизъм,  дребнавост, бъбривост, мрачност, обидчивост. В началото има критичност към състоянието, но постепенно тя намалява. Интелектът и паметта отслабват. Състоянието може да достигне до делир, хронична депресия, хипохондрия и налудности.
При проблеми с паметта се оценява физическото, психическото и неврологичното състояние на пациента. Също така се събира информация за медицинската му история, включително и използвани лекарства, хранителни режими, минали медицински проблеми и общо здравословно състояние. Биха могли да се направят тестове на кръвта и урината, както и такива на паметта, езика, броене, решаване на проблеми и др. Сканирането на мозъка също би помогнало при поставяне на диагноза.
Дори диагнозата да е необратима форма на деменция, може да се направи много за лечението на пациента и за подпомагането на семейството. Пациентът с деменция трябва да бъде под лекарски грижи, може също така да се види с психиатър, невролог и други специалисти, които да лекуват физическите и поведенческите проблеми, както и да отговорят на въпросите на пациента и семейството му.
При лечението се прилагат някои медикаменти, а при съдовата деменция е важно да се поддържа нормално кръвно налягане и да се лекува високия холестерол, за да се предотвратят следващи удари. Необходимо е да се спре пушенето.
Не винаги се налага пациентите да взимат лекарства за поведенческите си проблеми, но понякога е добре да се пият подобен тип медикаменти, които намаляват възбудата, тревожността, депресията, проблемите със съня. Внимателно изписаните лекарства могат да спомогнат за по-лесните грижи за пациента.
Важен е и здравословния хранителен режим, макар че няма специална диета или хранителна добавка, които да предотвратят или да излекуват деменцията. Въпреки това балансираната диета спомага за доброто общо здраве. Това може да предотврати появата на следващи удари.
Семейството и приятелите са важни за пациентите, страдащи от деменция. Те могат да помагат в ежедневните грижи за тях, да поддържат физическата им активност и социалните контакти. Хората с деменция трябва да намерят начин да съхраняват информация за подробностите от живота си, включително къде живеят, как се казват близките им и т.н. Добри методи са на голям календар или списък да се отбелязват основни планове за деня, бележки за мерките за безопасност, инструкции за употреба на общи предмети от бита.
Учените работят за разработването на нови лекарства за забавяне, лекуване или предотвратяване на деменцията. Същевременно, обаче, хората могат да правят профилактика, която да спомогне за запазване на острата памет. Такава профилактика могат да бъдат специални дейности, които стимулират ума и тялото. Ежедневните обикновени физически упражнения поддържат тялото, а от там и мозъка в добро състояние. Ограничаване на употребата на алкохол също е ефективна профилактика, защото честата употреба на алкохол може да доведе до трайни увреждания на мозъка.  
Стресът, тревожността депресията правят човек по-разсеян. Когато негативните емоции избледнеят, паметта се подобрява. Ако, обаче, нестабилното емоционално състояние продължи дълго, е важно да се получи помощ от психолог или психиатър, за да се назначи медикаментозно лечение или психотерапия.
При здравите хора също настъпват физически и психически промени с възрастта. Много болка и страдание, обаче, могат бъдат избегнати, ако по-възрастните хора, техните семейства и лекарите им признават деменцията като болестно състояние, а не като част от нормалното стареене.