Rss feeds

Детска психология ››

Да научим децата си да управляват стреса в живота си

Марина Стойчовска
0 коментара

Стресът присъства неминуемо в живота ни. Изпитания ще има и в живота на децата ни. Дали те ще са успешни или не, дали ще се чувстват добре  или не, зависи до голяма степен как се справят със стресогенните фактори в живота си. Стратегиите за справяне започват да се развиват още в детска възраст, за което родителите могат да окажат основно влияние. По-долу са описани няколко начина, чрез които можете да помогнете на децата си да развият добри и адекватни начини за справяне със стреса и напрежението в живота:

1. Научете детето си да се вглежда в себе си, да се опознава и да говори за това, което става с него. Важно е това себепознание да е в три насоки:

-емоции-питайте децата си за техните преживявания, насърчавайте ги да назовават емоциите си. Още от малки ги назовавайте вместо тях, за да оформят речник, с който по-късно да боравят. Споделяйте и своите емоции. Ако видите детето си да крещи, можете да кажете:“Виждам, че си ядосан….“. Ако плаче, използвайте думи като „тъгувам“, „разстроен съм“, „мъчно ми е“ и т.н.

-мисли-интересувайте се от мнението на детето си, питайте го какво мисли по дадени теми още от малко. Също така го научете, че мислите са негови и то може да ги контролира и променя. Може например да започне да мисли за цветовете, които вижда в стаята, да брои до десет и т.н. Мислите предизвикват начина, по който се чувстваме. Ако ги контролираме, ще контролираме и настроението си. Затова е важно децата да знаят, че това е в техни ръце.

-физически усещания-стимулирайте детето си да се съсредоточава върху различните физически усещания, които има при досег с различни материи и в различни ситуации. Можете да го карате да докосва стъкло, дърво, други повърхности и да описва какво усеща. Това ще го научи да прави връзка между емоциите, събитията в живота си и телесните усещания.

2. Въображение-стимулирайте детето си да използва въображението си, за да се справя с негативните събития и преживявания в живота си. Например можете да го накарате да си представи цветна кутия, в която ги изхвърля. С по-малко дете можете дори да изработите такава кутия.

3.Нека детето Ви да се включи в дейност, свързана с постижения. Важно е дори в труден за него момент да не спира да опитва, да развива устойчивост пред предизвикателствата и да се научи, че временните неуспехи не говорят нищо за него като личност. Затова са важни деликатната Ви подкрепа и насърчаване, които е необходимо да му окажете. Така детето Ви ще развие самооценка и устойчивост, които няма да му позволят да рухва в моменти на стрес.

4. Дайте възможност на детето си да се погледне на трудностите си отстрани. Това може да се случи като включите детето си в доброволческа дейност. Така то ще се сблъска и с чуждите проблеми, което ще му даде да разбере, че не само на него му е трудно. Вероятно собствените му трудности ще му се сторят по-леки. Също така ще развие умение да оценява обективно стресогенните събития, с които се сблъсква в живота си, вместо да ги хиперболизира и да акцентира твърде много на тях.