Rss feeds

Психотерапия ››

Гранично личностно разстройство-част III

Марина Стойчовска
0 коментара

Ако имате бордърлайн партньор означава да сте с усещане за дежа вю през повечето време. Може да се чувствате сякаш сте в кръговрат от следните пет сходни поведенчески ситуации или „битки“, нямайки идея какво се случва, как сте попаднал там и как да се измъкнете.  

1.Битката „Вината е твоя“

Ето едно споделяне на човек, чиято приятелка страда от бордърлайн. Този пример е представителен за Битката „Вината е твоя“
„Веднъж  моята приятелка се ядоса на мен, защото разглеждаше и търсеше диск, който не успяваше да намери. Аз я попитах, с доста равен тон: „За какво точно се ядосваш толкова?“. През останалият ден тя се мусеше и не ми говореше“.

2.Битката „Двойна връзка“
Дъщеря, която има майка страдаща от ГЛР споделя:
„Моята майка е господар на двойните връзки. Когато й се обадя веднага щом се прибера в края на деня, тя е кратка и груба, защото се занимава с нещо.  От друга страна ако изчакам до по-късно вечерта да й се обадя, тя казва с обвинителен тон: „Вкъщи си от толкова време и не ми се обади?“.
Разбирате постепенно, че няма как да спечелите, независимо дали  правите нещо или не го правите. Винаги сте в грешка. Хората с ГЛР са постоянно непостоянни.

3.Битката „Проекция“
„На мен нищо ми няма. На теб ти има нещо!“
Хората често се опитват да избегнат да се чувстват зле заради техните собствени неприятни черти, поведения или чувства като ги преписват на някой друг (често с обвиняващ тон). Това е  защитния механизъм, наречен проекция. Хората с ГЛР го използват в крайност.

4.Битката „Мразя те – Не ме оставяй!“
 „Тотално съм объркан. Моят ГЛ приятел скъса с мен във Вторник, в Четвъртък-също. После в Петък искаше да знае какво ще правя през уикенда. Спомням си как една вечер си прекарахме чудесно и правихме страхотен секс. После той започна да се кара с мен за нищо на следващата сутрин“.
Когато се сближат, хората с ГЛР се чувства погълнати. Затова те се дистанцират, за да избегнат чувството да са контролирани. Но тогава хората с ГЛР се чувстват пренебрегнати, дори изоставени. По тази причина се опитват да се сближат отново и така кръгът се завърта.  

5.Битката „Тествам те“
 „Преди да се излекувам от ГЛР, казвах на хората: „Просто те тествам, за да видя дали ме обичаш.“ С всеки тест, който поставях и човекът се справяше, аз вдигах летвата и казвах: „Ако ме обичаш, ще направиш това и това“. Хората обикновено приемат най-невероятните и неподходящи поведения, за да запазят връзката.
Може би си мислите, че веднъж преминали тестовете, сте накарали вашия близък с бордърлайн да се чувства по-сигурен, но не се получава. Вместо това  хората с ГЛР си мислят: „Защо ли здрав, нормален човек би приел насилието? Сигурно нещо не е наред с него“.

Източник: 

http://www.bpdcentral.com/help-for-families/beyond-blame-system