Rss feeds

Психотерапия ››

Хроничната умора

0 коментара

Умората е механизъм за защита на физическото, умственото и духовно равновесие и нейната функция е жизнено важна за всеки един от нас. Много често обаче ние не и обръщаме особено внимание, до момент, в който тя не ни завладее изцяло и не ни позволява да вършим пълноценно ежедневните си задължения. И мъже, и жени могат да бъдат засегнати, но по-често страдащите от синдром на хроничната умора са жени. Във всяка възраст биха могли да се проявят симптомите, дори при деца и юноши, където обаче те са по-трудно разпознаваеми. По-често се отключват в работоспособна възраст – между 30 и 38г. или над 50г. (тогава е възможно да са свързани с особености на напредналата възраст).

Причините за това да бъдем постоянно уморени, биха могли да са различни. Най-често констатираните обаче са свързани с психичното ни състояние. Много са факторите, чрез които можем да разпознаем хроничната умора и основните от тях са: през много голяма част от ежедневието се усещаме уморени; неща, които преди са ни доставяли удоволствие, вече не носят такова; трудно се концентрираме; неща, които преди са ни изисквали малко усилия, сега изискват много по-големи такива, сънливост денем и т.н. Често депресия или тревожно разстройство биха могли да са причина за хронична умора. Тя най-често се явява като симптом на друг по-дълбок проблем. Обикновено освен безсилие, усещаме и това, че нашето настроение се влошава, изнервеност, проблеми с храненето или съня. Често при хроничната умора имаме и психосоматични симптоми – болки в гърба, проблеми с щитовидната жлеза и кръвното налягане. Начинът на отреагиране на стресови ситуации играе много важна роля за здравословното ни състояние. Много често неправилно такова е причината за наличието на подобен тип проблеми. Ако не се вземат навременни мерки при хронична умора, свързани с преосмисляне и промяна начина на живот, доста вероятно е проблемите да се задълбочат.

Би следвало да гледаме на нея като на сигнална лампа, че нещо в живота ни не е наред и се нуждае от промяна. Много често обаче ние не знаем как това да се случи. Психотерапията би могла да разкрие нови възможности и варианти за справянето с ежедневни стресови ситуации, начини за намиране на баланс между активност и почивка, нормализиране на съня.

Автор: Анелиа Дудина