Rss feeds

Наука ››

Как да изберeте добър психотерапевт?

Марина Стойчовска
3 коментара


Да се посети психотерапевт все още е табу у нас. Хората имат резерви свързани с недостатъчната информация какво точно прави терапевтът, какво се случва на една сесия, колко струва и т.н. Все пак има хора, които се „престрашават“ и взимат разумното решение да се консултират с такъв специалист. Как, обаче, да са сигурни, че човекът, към който са се обърнали, е качествен специалист и наистина има годността да помогне. Няма сто процентова сигурност, но все пак има няколко индикатора, които могат да служат като ориентир:
1.    Не се притеснявайте да питате за дипломите на съответния специалист, както и да изискате да ги видите. Важно е психологът наистина да е дипломиран като такъв, защото има много самозванци, които нямат съответното образование и ценз. Възможно е освен психологическо образование, терапевтът да има медицинско образование(по психиатрия), но да е решил да се занимава с психотерапия.
2.    Можете да попитате дали терапевтът членува в БАП или в някоя психотерапевтична организация.
3.    Попитайте го с какви методи работи. Ако се учуди на въпроса Ви, можете да предположите, че не е много наясно с методите в психологията. Еквивалент на този въпрос е в коя психотерапевтична школа се е обучавал. Обучението в дадена школа дава практическите умения за разрешаване на човешките проблеми. Университетът не дава тези умения за съжаление. Така психотерапевтите допълнително се обучават в дадена школа и нейните методи. Такива школи са: психоанализата, когнитивно-поведенческата, позитивната, психодрамата, хипнотерапията, юнгианството и др.
4.    Не се ориентирайте по възрастта на специалиста. Не винаги по-възрастните психотерапевти са по-добри. Понякога са уморени от дългия стаж. Често младите специалисти са по-ентусиазирани и старателни в работата си. Все пак е добре психотерапевтът  да има няколко години опит.
5.    Психотерапевтите не дават съвети и готови рецепти за решаване на проблемите, така че ако някой специалист започне  да го прави, не му се доверявайте.
6.    Ако животът Ви започне да се променя  в положителна насока след като сте тръгнали на психотерапевт, но имате усещането, че психотерапията не е помогнала за това, а само Вие, то това означава, че специалистът, на когото сте попаднали, е добър. В крайна сметка поставените цели се постигат и това е важно. А за нас, психотерапевтите, е важно именно това, а не да ни се признае, че ние носим заслугата. Твърди се, че добрият психотерапевт решава проблемите на хората, но те остават с усещането, че сами са се справили.
7.    Важно е, когато ходите при психотерапевт, да имате пространство да коментирате отношенията си с него. Например дали Ви кара да се чувствате добре, дали Ви кара да се чувствате под напрежение или му се ядосвате, дали усещате ефект от работата му или не. В кабинета на психотерапевта няма теми табу. Отношенията Ви с него също не бива да са тема табу. Ако се чувствате достатъчно спокойно да му признаете, че му се ядосвате например, значи е добър специалист. Ако не реагира адекватно на Вашите споделени емоции към него, значи му липсва една идея професионализъм.
Това са едни първоначални индикатори, по които можете да се ориентирате.  Те са едни от най-важните. Също така е важно, разбира се, да Ви върши работа за проблема, за който сте отишли при него. И отивайки при психолог, бъдете с нагласата, че ще се задълбочите в себе си и ще се сблъскате и с тъмната си страна, с Вашите недостатъци и грешки, но до Вас ще има човек, който да Ви подкрепи и да Ви помогне да извлечете ползите от всичко преживяно и да продължите напред по-щастливи и уверени.

Namari
20:47 ч.

Just cause it's silmpe doesn't mean it's not super helpful.

Jayce
13:53 ч.

This is exactly what I was lokiong for. Thanks for writing!

Anitra
08:44 ч.

Heck of a job there, it absoutlely helps me out.