• Начало
  • Блог
  • Какво се случва в психологическия кабинет?Психодинамичен подход при работа с паник атаки и тревога.
Rss feeds

Психотерапия ››

Какво се случва в психологическия кабинет?Психодинамичен подход при работа с паник атаки и тревога.

Марина Стойчовска
0 коментара

Техниките, описани в предишните публикации, са предимно от когнитивно-поведенческата терапия. Характерно за тях е, че те повлияват бързо симптомите на тревогата, но не търсят причината за нея. Друг подход към тревогата и към паник атаките, е насочен именно към изясняване какво стои в основата им. Той е свързан най-често с психодинамичния начин на работа. 
Тъй като понякога паник атаките се появяват в зряла възраст след дадено събитие(загуба, раздяла и т.н.), може да се приеме за вярна идеята, че причината за тях е именно това събитие. Психодинамичният подход, обаче не спира до там. Различните хора реагират различно на събитията-някои реагират с паник атака, а други-по-спокойно. Въпросът е как клиентът е станал такъв човек, че да реагира с паник атаки. Отговорът на този въпрос дава яснота за причината за паник атаките. Обикновено тя е някъде в далечното минало, защото именно тогава се оформяме като личности и стил на реакция. 
Също така в психодинамичния подход тревогата е символ на друга тревога от по-ранен период в живота. Стремежът е да се установи каква е изначалната тревога.
Всичко това става с разговори, споделяне и асоцииране. В този тип работа е важно клиентът да казва това, което му хрумва, без да го цензурира или оценява като съществено, несъществено, глупаво, умно и т.н. Счита се, че спонтанно споделените неща водят до най-важните и автентични теми за клиента. Чрез споделяне, чрез връзките, които се правят между различните събития и думи на клиента, чрез разглеждане на причините за тревогата и паник атаките от различи ъгли, чрез изграждане на уникални отношения с терапевта, клиентът би могъл да „отстрани“ причините за тревогата. Спомените няма да бъдат изтрити, но целта е да не бъдат мислени с толкова силна емоция, която да води до паник атаки. Както Фройд казва, страданието ще бъде превърнато просто в несполука. 
Този подход е по-трудоемък, тъй като изисква повече време, усилия и материални средства. Резултатите са обаче по-дълбоки и постоянни, тъй като са в следствие на личностна промяна, а не само поведенческа.