Rss feeds

Детска психология ››

Когато се разделяме с детето

Марина Стойчовска
0 коментара

Всеки родител е преживял тръгването на детето си на детска ясла/градина. Трудно могат да бъдат забравени сърцераздирателните сълзи на детето, нежеланието му да влезе на това непознато място, родителската тревога....Дори и да мине време, не всяко дете започва да ходи с готовност на детска градина. Плачът и мрънкането са само част от протестите на децата. Някои от тях изпадат в крайни емоционални състояния, така че е трудно да бъдат успокоени и родителите се чувстват безпомощни. 

Всеки, на когото предстои да пусне детето си на ясла или градина, знае всичко това. Ето защо много родители започват да се подготвят предварително за този момент. 

За да направим така, че раздялата да е възможно най-лесна за нас и за детето, е важно като начало да си даваме сметка, че негативните емоции в следствие на раздялата (тъга, раздразнение и т.н)са нормални. Не е реалистино да искаме от децата да са безразлични или радостни от случващото се. По-важно е да зачетем мъката им и да им помогнем да минат през нея с думи, топлина, прегръдка. 

По-долу са описани няколко идеи, чрез които може да се съдейства на детето да премине по-лесно през раздялата:

Измислете ритуал за раздяла. Нещо, което да правите всеки път с детето, така че то да има възможност по-плавно да приеме тръгването Ви. Но трябва да сте категорични и след ритуала да тръгнете наистина. Така детето ще продължи да тъгува, но с по-голяма готовност ще се раделя с Вас. Такива ритуали могат да са даване на "пет", целувка, съвместно прибиране на обувките в шкафчето и т.н.

Когато се разделяте с детето си, кажете бързо и просто "Довиждане". Изглеждайте спокойни. Нека поведението и увереността Ви покажат, че всичко ще е наред. Не е добре детето да Ви вижда с насълзени очи или разстроени. То трябва да вярва, че наистина всичко ще е наред.

Започнете с раздяла за малко. Оставяйте детето за кратко в яслата и бъдете в близост до нея. Това ще даде възможност и на Вас да се адаптирате по-плавно към този момент. Понякога родителската тревога е по-голяма от тази на детето. Не й се поддавайте. Да се справите с тревогата си е пътят към разстежа и авотномията на Вашето дете. Помогнете му да остане на този път.

Разделяйте се с детето си, когато е спокойно и удовлетворено физически. Нека тъгата от раздялата не се конкурира с глад и умора. Ако детето трябва да се справя с нещо, е по-лесно за него, ако това е само едно нещо, а не няколко накуп.

Избягвайте лесното решение, което много хора препоръчват-да се измъкнете, докато детето е зето с нещо. Винаги се сбогувайте. Нека то да види, че тръгвате. Урокът, който му давате, когато се опитвате да избегнете неговият протест е, че можете да изчезнете по всяко време и това да внесе голяма несигурност в детето. По-добре е да му кажете, че тръгвате, да го гушнете и да тръгнете. Детето ще тъгува, но доверието във Вас ще остане, защото раздялата е станала по добър начин.

И още нещо във връзка с доверието към Вас. Изглежда по-лесно, ако разкажете на детето най-прекрасни и розови неща за яслата/градината, за да го накарате с по-голяма готовност да се раздели с Вас. Ако обаче Вашият разказ е неверен, детето ще Ви вярва по-малко. Нека описанието на мястото, където отива, да е реалистично. Нека разказът Ви за преживяванията му също да е свързан с реалността. Не лъжете детето, че още отначало ще му е много весело и лесно. Кажете му, че Вие ще му лиспвате, че то ще Ви липсва. Че може би ще е трудно и за двама Ви, но че ще дойде моментът пак да сте заедно.

Ако трудностите на детето с раздялата продължават дълго време, ако заради това то не може да се впише в социалните взаимоотношения и педагодическите дейсноти, е време да се замислите за специализирана помощ. Засилената тревога при децата се преодолява по-лесно, ако е идентифицирана достатъчно рано.

Източник: https://www.psychologytoday.com/intl/blog/once-upon-child/201807/when-toddlers-protest-your-leaving