Наука ››

Мечтите ни

Марина Стойчовска
2 коментара



Всички ние мечтаем, но рядко някой споделя мечтите си.  По-вероятно е да обсъждаме сексуалния си живот или други лични теми, но не й фантазиите си. Научени сме дори, че някои мечти са лоши, но мечтите не са само безполезно фантазиране. Те са източник на идеите ни, креативността ни, самопознанието и мотивацията ни.
Всеки мечтае, макар да има хора, които твърдят, че не го правят. В повечето случаи за мечти се считат само невъзможни за реализиране фантазии като пътуване до Космоса или авантюра с кинозвезда.  Това също са мечти, но също така като такива биха могли да бъдат определени плановете ни за бъдещето, въображаеми разговори и т.н.
Докато мечтаем, нашият мозък е в най-креативното си състояние. Използваме най-висшите и сложни части на мозъка си. Мечтите ни дават възможност да „виждаме“ хора, събития и неща чрез очите на ума. Мечтите са нецензурирани, което позволява да изследваме широк набор от възможности, без вътрешни критики и бариери да ни спират. Докато мечтаем, ние правим свободни асоциации на базата на уж случайни връзки, което може да доведе до добри творчески решения.
За да се ориентирате какво е  Вашето отношение към фантазирането, можете да си отговорите на следващите няколко въпроса:
1.    Признавате ли, че мечтаете?
2.    Смятате ли, че мечтите могат да станат реалност или са само пожелателно мислене?
3.    Били ли сте наказвани като дете затова, че сте мечтали?
4.    Споделяте ли мечтите си с някого?
5.    Обичате ли да мечтаете или смятате, че е загуба на време?
6.    Колко мечтаете-малко, много или никога?
7.    Срамувате ли се от мечтите си?
8.    Създавали ли сте нещо под влияние на мечтите си. Например произведение на изкуството, бизнес идея, добър план за предстоящо събитие и т.н.

Ако сте като повечето хора, ще считате, че фантазирането е безсмислено, детинско и рядко ще намирате време да го практикувате. Може би дори ще изпитвате вина, ако мечтаете или ще се чувствате глупаво.  Все пак ние ще Ви посъветваме да си позволите да се отдадете на това удоволствие, което сами можете да си доставите. И кой знае, може да разрешите някои от проблемите и дилемите си.

Stella
08:32 ч.

AFAIC that's the best awensr so far!

Chartric
23:37 ч.

Real brain power on dsiaply. Thanks for that answer!