Rss feeds

Психология на личността ››

Ние виждаме това, от което ни е страх

Катерина Йончева
0 коментара

Внимание, паяк! Дали животното е дебело и отвратителено или малко и безвредно? Според описанията на лица, които се страхуват от паяци , животните обикновено изглеждат по-големи, по-впечатляващи и заплашващи, отколкото при  хора, които не се страхуват. Дали всичко е просто въображение? Изследователи от Ото - Зелц института за приложна психология към университета в Манхайм показаха, че хората с Арахнофобия(страх от членестоноги, предимно паякообразни) виждат своето  обкръжение действително по различен начин, отколкото здравите хора.

"С нашето проучване ние можем да докажем, че фобийните стимули контролират визуалната обработка в мозъка. Така че при показанията на пациентите не става дума нито за преувеличение, нито за въображение ", обяснява Георг Алперс, професор по клинична и биологична психология и психотерапия в университета в Манхайм.

 При изследването си Алперс заедно с психоложката Антие Гердес тестват по 20 души с паякофобия и такива, които не се страхуват от паяци. За тази цел, те работят по метода на т.нар. бинокулярно съперничество, при който чрез стереоскоп съответно на лявото  и дясното око се прожектират едновременно две различни изображения. В експеримен това е образ на паяк или цвете сдвоен с неутрален образ на геометрична фигура. "Не е възможно постоянно да се възприемат две различни изображения едновременно. Вие се намирате в една битка, мозъкът решава в полза на едното изображение, без съзнателно да може  да му се повлияе", обяснява Алперс. Докато едното изображение временно доминира, другото се потиска и остава недостъпно за възприемане. Накратко, то не се вижда. 

Резултатът е ясен: хората със страх виждат образа на паяк по-рано, по-дълго и по този начин по-доминиращо вярно, отколкото здравите индивиди. В половината от възпроизвежданията хората с фобии виждат първо изображението на паяк. Това се случва два пъти по-често, отколкото при здрави индивиди. Освен това средно те го виждат по-дълго. Във варианта с изображението на цвете, при имащите тревожност и тези без тревожност, няма значителни разлики във възприятието. 

Учените обясняват резултатите с емоционалното значението на паяците за пациентите. "В инстанцията в мозъка, където се взима решение, кой образ да бъде съзнателно възприет, изглежда голяма роля играят емоциите като например страхът ", казва Гердес. " При хората с фобия образът на паяк печели по-бързо и по-често битката срещу възприятието на неутралния образ." 

Майнхамското изследване е първото изследователско проучване, което показва, че различните групи пациенти, виждат съответни характеристики на света по различен начин. "Всички пациенти получават същите изображения прожектирани върху ретината. В зависимост от това, какво значение имат те за него, ​​се обработват по различен начин в перцептивният апарат. Едно феноменално изпълнение на мозъка", казва професор Алперс. 

Тази констатация е от значение също за терапевтичната практика. Гердес добавя: "Нашите открития могат да помогнат на терапевтите да прилагат по-добро разбиране към това заболяване. Пациентите не преувеличават, когато разказват за това колко заплашително те възприемат паяците.  В нашето проучване ние показахме: Когато човек се страхува от нещо, то това оставя в него различно възприятие ".

Източник: Университет в Майнхайм чрез IDW