Rss feeds

Психология на личността ››

Етапи на развитие, през които минава жената

Марина Стойчовска
0 коментара

В тази статия накратко се представят периодите, през които минава жената, като са очертани вероятните проблеми и кризисни моменти, характерни за всеки един етап. Възрастовите граници, посочени за част от периодите са ориентировъчни, а описаното не е задължително и абсолютно и би могло да се избегне от всяка жена с необходимите усилия от нейна страна и адекватна подкрепа от близките.

Момичето
Момичето е на възраст от 14 до 20 години. Характерно за нея е, че още не се е откъснала от семейството и е зависима и материално, и емоционално от родителите си.
Фройдистите твърдят, че в тийнейджърството се актуализира проблематиката от едиповия период, който стартира около петата година на детето и приключва около шестата. Едиповия период се характеризира с желание момиченцето да е като майката, следователно да бъде жена на баща си. Тези желания се появяват отново при Момичето, но несъзнателно. Реализират се в търсене на подобен на бащата партньор или в предпочитание към коренно противоположен тип половинка. Твърди се, че момичетата са по-зрели от момчетата. Въпреки това момичетата също са с нестабилизиран емоционален свят. В тази възраст се оформя женствеността и сексуалността им. Утвърждавайки я и изграждайки я, те стават лесно манипулируеми и не винаги са в състояние да вземат адекватно решение за себе си, така че да запазят емоционалната и психическата си стабилност. Именно поради тази причина сексуалните отношения с непълнолетно момиче се считат за престъпление.

Студентката
Тя е все още финансово зависима от родителите си, но емоционално започва да се откъсва от тях. Постепенно започва да опознава по цялостно света извън семейството, както и самостоятелния живот. Търси предимно забавления и се стреми към трупане на все повече опит. Това може да доведе до безразборни сексуални отношения, активен нощен живот и склонност към екстремни преживявания. Акцентът в живота й би трябвало да е учението и привлекателните мъже за нея да са тип ментор, но всъщност в стремежа си да опознае света Студентката е привлечена от този, който би я разсмял и би й предложил забавна и авантюристична вечер.


Младата жена
Тя би трябвало да е и емоционално, и финансово независима от родителите си. Постепенно губи опората, която те са й давали. Стремежът на Младата жена е да намери други опори в живота си. Често това става не  като разчита на собствените си умения, знания и сили, а като търси стабилен и истински мъж. Компенсирайки липсата на опора, обаче, Младата жена може да бъде запленена от мъж тип мачо, демонстриращ груба и първична сила, което да доведе до проблемни ситуации в живота й.
 Също така в този период много жени се комерсиализират, защото под опора те разбират финансова подкрепа. Така критерий за стойностен мъж става мъжът с  много пари. Какъв тип стабилност и сигурност ще търси Младата жена зависи от разбирането й за опора. Това разбиране се изгражда още в семейството й. Ако родителите й са я научили, че опората е само финансова, то тя  ще търси след това такава. Ако за пример е имала борбени родители, които са я научили сама да поставя опорите в живота си, то тя ще го прави и в тази възраст и ще постави началото на един успешен професионален и личен живот.

Мамчето
Отдадена на грижите за децата, стояща по цял ден вкъщи, тя се чувства като в затвор. Женствеността и сексуалността й са останали на заден план, покрай поредната пакост на децата и мръсните чинии. Чувства се неудовлетворена и самотна. Мамчето мечтае да има свободата на студентката или на младото момиче, но със стабилността, която има в настоящето. Поради тези причини тя лесно би могла да бъде спечелена от всеки мъж, който се появи на точното място и по точното време и й обърне внимание.

Зрялата жена
Тя е около петдесетте години, самостоятелна е, независима е, но често е самотна. Зрялата жена иска да се наслаждава на живота като за последно или често е депресирана от рутината на ежедневието. Белязана от опита си, тя е пълна с противоречия. От една страна майчиния инстинкт е жив в нея и тя иска да е мила и гальовна към половинката си. От друга страна иска да контролира, от трета-да отмъщава за изпитана от нея болка. Именно затова Зрялата жена без половинка е привлечена от мъжа-дете. С него тя може да доминира, да обгрижва майчински мъжът, да го учи чрез своя опит, а той я кара да се чувства все още женствена, желана и задоволява всичките й емоционални потребности.