Rss feeds

Психология на личността ››

Когато вътрешният емоционален свят разболява тялото или кратка информация за психосоматиката

Марина Стойчовска
0 коментара

Психосоматичните нарушения се базират на връзката между емоциите и тялото-чрез физическа болка изразяваме емоционална такава. Функционирането на тялото се влияе от психологическо напрежение, което причинява заболяване или влошава вече налично заболяване. При стрес неправилното стимулиране на нервната система, която регулира функциите на вътрешните органи, е отговорно за развитието на заболяването и води до увреждане на функционалните органи.

Точната причина за развитието на психосоматичното разстройство е неизвестна. Проучванията показват, че физическите заболявания, свързани с психичния стрес, се дължат на хиперактивността на нервните импулси, изпращани от мозъка към другите части на тялото, което може да предизвика секреция на адреналин в кръвта, което пък води до състояние на тревога. Това състояние може да бъде предизвикано от различни фактори. Например:

Генетични: няколко проучвания сочат, че специфичните генетични аберации(отклонение от нормалния брой хромозоми или нарушение в морфологията на хромозомите) в индивида могат да се превърнат в пряка причина за психосоматично състояние.

 Биологични: промяната в метаболизма на глюкозата, нивата на аминокиселините в кръвта и т.н. могат да причинят психосоматични нарушения.

Семейни: отсъствието на родителите, отношението на родителите към детето и трудностите в семейната комуникация също са основен източник на психосоматично разстройство.

Емоционални: хората, които преживяват стресови и травматични събития, злоупотреби, чести заболявания, страх, тъга, гняв, вина, несигурност, също са податливи на психосоматични симптоми.

Ако човек има общо заболяване като есенциална хипертония, то психологическите фактори като тревожност или гняв повлияват това състояние по един от следните начини:

Генериране на рискови фактори: стресовият компонент може да генерира  други симптоми и заболявания като диабет, главоболие и др.

Обостряне: факторите на тревожност правят симптомите на медицинското състояние по-лоши и по този начин увеличават неговата тежест.

Проникване на стрес: психологическите фактори могат да повлияят на лечението на заболяването и да създадат проблеми.

Времето за промяна на състоянието: стресовите емоции променят периода, който е нужен за развитието, влошаването или възстановяването от общото медицинско състояние. Например, когато човек е ядосан, той удължава продължителността на високото кръвно налягане.

Има три основни категории психосоматични заболявания. В първия човек има както психическо, така и физическо заболяване, чиито симптоми и лечение взаимно се усложняват. Втората категория включва хората, които изпитват психични проблеми поради физическо заболяване и лечението му. Например, пациентите се чувстват депресирани, защото имат рак, макар че се лекуват от него. Третият вид  е състояние, при което човек преживява един или повече физически симптоми, дори и да няма свързано с тях заболяване, като те са израз на емоционален конфликт или болка. Третият вид се разделя на следните подвидове:

Соматоформно разстройство: усещат се физиологични симптоми в някоя част от тялото без медицинска причина.  Симптомите са многобройни, може да се местят от един орган на друг, да са променящи се, повтарящи се и са налични минимум две години.  

Телесно дисморфно разстройство: акцентира се силно върху част от външния вид на тялото, като бръчки, килограми и др., като се възприема като голям дефект.

Конверзионно разстройство: не се наблюдават медицински заболявания, но има неврологични симптоми като като припадъци, проблеми с движението и сетивата, парализа на крайниците др.

Хипохондрия: Това е състояние, при което човек смята, че е болен, макар че няма симптоми или оплаквания.  Характерна е т.нар. соматосензорна амплификация, която се характеризира с възприемането на обичайни стимули от вътрешните органи като израз на някаква болест. Например чуването на куркането на червата предизвика усещане за болка в коремната област и убеденост на лицето, че има телесно заболяване.

Психологическите фактори могат да променят медицинското състояние до известна степен.Например:

Рак: напоследък все повече се говори за значението на емоциите при раковите заболявания. Някои проучванията твърдят, че психологическият стрес може да повлияе на способността на тумора да расте и да се разпространява, като по този начин се влошава състоянието.

Диабет: пациентите с диабет тип-2 са по-податливи на свързана със стреса хипертония. Същите стрес фактори на хипертония изострят диабетното състояние.

Някои медицински състояния възникват поради психическо напрежение, като:

Стомашно-чревни проблеми: образуването на пептична язва е свързано със стресови събития в живота на индивида, както и синдрома на дебелото черво.

Проблеми с дихателните пътища: освен различните етиологични влияния, емоционалният стрес е основен фактор, задействащ индуцирането на бронхиална астма.

Атеросклероза, свързана със сърдечна болест: проучванията показват, че развитието на коронарна болест на сърцето е свързано с няколко рискови фактора, част от които са депресията, тревожността и стресът.

Хипертония: натоварващи емоции, породени от стресови събития, от социални фактори, от  икономическия статус и събития в живота, имат косвена връзка с нивата на кръвното налягане.

 

Източници:

https://www.news-medical.net/health/Psychosomatic-Disorders.aspx

https://www.puls.bg/zdrav-um-c-31/somatoformni-razstroistva-kogato-psikhikata-razboliava-tialoto-n-19202

https://srzi.bg/uploads//pages/Lechebni_zavedeniq/3.MKB_10/1_mkb_v1_part1.pdf