Rss feeds

Психология на личността ››

Решение за срамежливостта

Марина Стойчовска
0 коментара

"Бях много срамежлив като дете. Всяка ситуация ме плашеше, ако изискваше взаимодействие с другите. След гимназията и в колежа станах много по-малко срамежлив. Съзнателно започнах да използвам всяко взаимодействие като упражнение за преодоляване на срамежливостта. Например търсих работа на непълен работен ден или извършвах доброволческа дейност. Винаги съм се страхувал да пея пред хората, но сега пея през цялото време. Това е голямо постижение за мен.

Всеки срамежлив човек вярва, че срамежливостта е проблем, който се намира изключително в него самия. Всъщност голяма част от решението за срамежливостта е извън срамежливия човек. За да се освободиш от затвора на срамежливостта, трябва да спреш да се занимаваш със собствената си несигурност и да станеш по-наясно с хората около теб.

Чрез проучването се идентифицират група хора, които са наречени „успешно срамежливи”. Те признават, че са срамежливи, но заедно с това развиват разбиране за природата и динамиката на срамежливостта, за нейното въздействие върху тялото, върху познавателните процеси и поведението. Успешно срамежливите хора предприемат действия, основани на това самосъзнание. Те преодоляват социалното си безпокойство, като вече не насочват вниманието си върху нещата, които не могат да направят добре (например това да се шегуват) . Те приемат, че не са силни в неангажиращите разговори или че са толкова нервни в социални ситуации, че не могат да се възползват от това, което знаят. Или че са толкова фиксирани върху чувствата си, че не обръщат достатъчно внимание на човека, с когото говорят. На мястото на самонаблюдението те поставят изработването на малки цели. Например вместо да се тревожат за мълчанието си в разговора, те планират предварително какво искат да кажат или репетират да задават въпроси. Пристигат рано на партитата, за да се чувстват комфортно в новата среда. От друга страна, по-малко успешните срамежливи хора пристигат късно, за да се слеят.

Факт е, че това са същите стратегии, които използват не-срамежливите хора. Те също участват в социално разузнаване - събират информация за общуващите и за самия разговор, преди да се включат в него.

Успешно срамежливите хора също се опитват да се включат в живота на останалите. Те започват с малки стъпки, като целят всеки ден да имат контакт с други хора. Когато купуват вестник, например, те не просто плащат, а допълнително се фокусират върху продавача, благодарят му за услугата. По-сериозна стъпка е доброволчеството.

Успешно срамежливите хора не променят себе си. Те променят начина си на мислене и действията си,. Няма нищо лошо в това да бъдеш срамежлив. Всъщност като че ли това, от което се нуждае обществото ни, не е по-малко срамежливост, а повече.

Изтоник:   

https://www.psychologytoday.com/us/articles/200001/shyness-the-new-solution?fbclid=IwAR0FRQxE7bWqkm5EAeYzpcDhwy067gwr1A1unhv29NiBL88vWO3GVAgXSFA