Rss feeds

Психология на личността ››

Сексът за една нощ извън партньорската двойка

Admin
0 коментара

Съществуват множество уеб-сайтове и приложения като Tinder, Grindr или Blendr, където без особени усилия човек може да намери секс за една вечер.

„Погледите ни се разминаха само няколко пъти, сърцето ми започна да бие по-учестено, дишането ми се промени. Усетих как не мога да се контролирам и нещо е по-силно от мен. В този момент просто се подадох на емоцията, без да се замислям за последствията“, е споделена част от разказ и продължението ѝ „Искаше ми се единствено да флиртувам и да бъда забелязана поне там. Повече не го видях“. 

Ако нямате личен опит, то най-вероятно имате приятели, които са споделяли подобно преживяване с вас или пък сте попадали на такива филмови сцени. Дали историята ще има развитие в по-интимна обстановка, не е от особено значение. Намерението за интимен контакт извън двойката само по себе означава, че има нещо по-дълбоко. Някои биха нарекли ситуацията „изневяра“, други „просто забавление“. 

Неминуемо отношенията в партньорската двойка също търпят промени що се отнася до доверие и близост, когато се намеси трети човек. Възможно е и в сексуален план нещата да не са както преди, особено когато единият партньор запази случилото се в тайна. 

Съществуват и други разнообразни ситуации и възможни изходи от тях, но всичко зависи от мотивацията за работа със себе си и във връзката, в която се намира. Няма и еднозначен отговор за ефектите, които следват от секса за една вечер. Всичко е субективно, що се отнася до конкретния индивид или двойка. Пред всеки стоят различни междуличностни и социални фактори, различно минало и настояще, както и различни подбуди.

Често хората, които попадат в клопката на секса за една вечер не търсят причините, но нека заедно разгледаме някои от най-често срещаните.

  • Нарастващото чувство на неудовлетвореност в ежедневието и в сексуалния живот, нерядко прераства в крайна непоносимост между двамата и в последствие води до раздяла. Причини като срам, страх, взаимна изгода и др., могат да са обект на изследване при специалист.
  • В други случаи сексът за една вечер се ползва освен като трамплин за търсене на краткотрайна удовлетвореност, така и като поява на желание за паралелна връзка. Важно е да се отбележи, че основни потребности на всяко човешко същество са нуждата от обич, нужда от сигурност и принадлежност и когато не са задоволени, се търсят различни пътища това да се случи.
  • Нерядко хората се опитват да компенсират понижено самочувствие с еднократни завоевания. Отключващ фактор за това поведение може да бъде липсата на безусловна любов от страна на родителите в ранна детска възраст, или пък живот с властна половинка.

Когато обаче човек вижда потенциал във връзката, струва си да се замисли какво се крие зад поредното „забавление“ и да провери собствените си мотиви за действие. Какво го е провокирало да попадне или пък да се връща в такава ситуация?

Причините обикновено се крият вътре в самата двойка. Нещо се е случвало известен период от време преди това и е важно да се говори, да се обсъжда поведението на всеки от партньорите, защото „проблемът“ никога не е само в единия. Те може да са много и разнообразни – от недостатъчно общуване, през липса на удовлетворяващ секс, до неразбирателство в обикновени ежедневни дейности.

Когато човек се чувства комфортно със себе си и не наранява друг, няма причина да променя начина си на живот. Ако обаче се прокрадва чувство на дискомфорт заради дадена постъпка или поведение, може да се изследват мислите, емоциите и поведението с помощта на специалист. Едва когато се намерят причините, ще може да се избере план за действие, съобразен с личните нагласи.

Свободата, която имаме ни дава право да вземаме решения, както и да носим последствията от тях. Когато отново ни попадне такава „възможност“, ще може да помислим и да си дадем сметка какво ще спечелим от впускането в тази авантюра и какво ще загубим.

Автор: Евгения Даракчиева