Психотерапия ››

Хипотерапия

Admin
0 коментара

 „Ако искате болният да оздравее, положете го върху кон и той много бързо ще се съвземе. „

 Хипократ

Ако тази дума е събудила любопитство във вас е така, вероятно защото ви е позната.  Други може би не са я чували, а трети са я чували, но не знаят нейното значение. Хубавата новина е , че независимо в коя от тези групи попадате, от по-долу написаното ще научите какво е хипотерапия.

Думата "хипотерапия" идва от гръцката дума „хипос“, коята означава кон.  При този вид терапия в основата си стои общуването и връзката с коня. И тъй като всяко нещо води началото си от някъде, нека се върнем малко назад в историята на тази терапия. 

Още от древността този метод е бил използван за подобряване на психическото и физическото състояние на лекуваните хора.  Самият Хипократ е препоръчвал на „меланхолиците“ ездата като средство за прогонване на „черните мисли“ и покачване на самоувереността. А не толкова отдавна във времето, през 1952г.,  Лиз Артел , частично парализирана от полиомиелит на краката, става първата жена в света печелила Олимпийски медал за обездка. Благодарение на терапията с коне тя успява да се пребори с конкуренцията и себе си и да преодолее своето заболяване. Лиз Артел поставя основите на хипотерапията, каквато я познаваме днес.

А сега да се върнем към същинския въпрос: Какво е Хипотерапия?

Хипотерапията е метод за терапия на хора от всякаква възраст със различни увреждания.  Тя се изразява в различни упражнения, използващи движението на коня , които повлияват пациенти с нервни и мускулно-скелетни нарушения. Ездата сама по себе си въздейства на почти всички мускулни групи на тялото, развива способността за равновесие и координация както на собственото тяло така и в синхрон с това на коня. При лечебната езда, а и не само, мускулите на коня предават вибрации, които оказват затоплящ и успокояващ ефект на пациента. Разбира се методите и упражненията, които се използват в хипотерапията се определят от терапевта в зависимост от нуждите и заболяването, които има пациента. Той може да бъде на гърба на коня обърнат напред или назад, може да е легнал по гръб или по корем, а може и да бъде настрани, като през цялото време терапевтът напътства както коня, така и пациента, за активното им взаимодействие. 

Възможностите за приложение на този вид терапия е безкраен, тъй като ефектите от лечебната езда са големи – подсилва отпуснати мускули; отпуска тези, които са стегнати и схванати; засилва реакциите на тялото; подобрява равновесието, стойката на тялото и на главата, което води до подобряване на говора, храненето и слюноотделянето; подобрява ставната подвижност, зрителните и слуховите възприятия.  Още от първият път се забелязва подобрение в дихателната функция и стойката на пациента. 

При какви заболявания е приложима?

Лечебната езда е приложима при деца със забавяне в развитието, езикови увреждания, генетични нарушения, хиперактивност и дефицит на вниманието, речеви нарушения, при проблеми и травми на гръбначния стълб, мозъчни травми, множествена склероза, паркинсон, действа благотворно на състояния като осификация (ошипяване). Тази терапия има  значителен ефект и при заболявания като синдром на Даун, полиомиелит, Детска церебрална парализа, аутизъм, сколиоза в първа степен, синдром на Аспергер, детски паралич. Освен физиологичните промени, които настъпват, ефектът при психичните промени също е много голям. Хипотерапията е много разпространен метод при хора с хранителни разстройства, страх и тревожност, пристрастеност и зависимости, при депресивни състояния и още много други състояния на емоционални разстройва. Емоционалното общуване с животното подобрява желанието за живот и дори подобрява самочувствието. Друго важно при лечебната езда е , че тя е безмедикаментозно лечение и няма странични ефекти. Разбира се има и изключения за някои заболявания, които са противопоказни. Такива са: крехкост и чупливост на костите, хемофилия, някои видове епилепсия, сколиоза в напреднала степен и някои заболявания на бъбреците. 

Важно тук е да се спомене, че хипотерапията е комплексен метод на физическа и социална рехабилитация на хора със специални потребности и само специализиран хипотерапевт може да подбере и определи упражнения, които са съобразени с нуждите на конкретното заболяване на пациента. 

Най-важното при хипотерапията е, че изцяло подобрява качеството на живот, тъй като не е като повечето рехабилитационни центрове и санаториуми,  където пациентите се лекуват, а се провежда на открито, сред природата, създава се връзка между човека и коня, което има положителен ефект. Може би това е единственото лечение, при което човек „забравя“ , че се лекува, което значително намалява възможността за възникване на съпротиви у него. 

„Конете ни дават назаем крилата, които ни липсват“

 

Изготвил: Мария Стефанова