• Начало
  • Блог
  • Психотерапия
  • Арт-терапията като съвременен терапевтичен метод и изкуство да погледнем навътре в себе си(ІI част)
Rss feeds

Психотерапия ››

Арт-терапията като съвременен терапевтичен метод и изкуство да погледнем навътре в себе си(ІI част)

Величка Ангелова-Джингарова
0 коментара

Арт-терапията е подходяща за всяка възраст, работи при всички, защото всеки носи в себе си своя богат и емоционален вътрешен свят. Тя отключва неподозирани възможности, помага да събудим детето в себе си, да надскочим ограничителните рамки на поведението. Дава възможност да се работи в групов и индивидуален контекст, като центрове за деца и семейства, палиативни грижи и хосписи, служби и програми в затвора, служби за деца, тийнейджъри и възрастни, служби и центрове за лечения на зависимост от алкохол и наркотици, социални служби, доброволчески служби и други.

Методът е много полезен за работа при деца със специални потребности, с увреждания, с аутистични разтройства, настанени в институции. Също така помага на децата за развиване на креативност, емоционална компетентност, ментални проблеми, трудно фокусиране, трудно задържане на внимание, липса на увереност, ниско самочувствие, съмнения в личните способностите при преживян стрес или насилие.Децата с лекота влизат в различни роли, разпознават своите чувства, забавляват се и с огромно желание споделят това щастие, а възрастните казват, че арт терапията помага да се справят със стреса, щастливи са, че имат ценно време за себе си и за децата. Затова тя се харесва на всички, и малки и големи, защото работи в дълбочина, подпомага споделянето на личните преживявания, създава пространство на осъзнаване и същевременно разгръща вътрешния потенциал.

Πpeдимcтвaтa й ca тoлĸoвa paзнocтpaнни, чe нямa ĸaĸ дa бъдaт oпиcaни пoдpoбнo c дyми. Πpи вcичĸи cлyчaи ce cтигa дo пoдoбpявaнe нa мeнтaлнoтo, eмoциoнaлнoтo и физичecĸoтo пoлoжeниe нa xopaтa. Тези методи са се доказали с годините и наблюденията на психолози, арт терапевти и социални работници като успешен вид арт терапия. Те имат терапевтичен, социален и културно-образователен аспект и предоставят възможност на децата със специални нужди за себеизразяване и сближаване с техните родители. Ето защо арт-терапията помага на пациенти с всякакви заболявания. Приложима е за всякакъв тип състояния, тъй като се свърза с ресурсите, с които човек разполага - с неговата "здрава" същност". За да се занимаваме с арт-терапия, не са ни нужни някакви специални умения. Важно е какво разбираш за себе си, а не какво произвеждаш. Смята се, че творческият процес е аналогичен с житейския - каквито трудности, препятствия, страхове и засечки срещнеш в една арт терапевтична сесия, с подобни се сблъскваш и в живота си.

В чужбина арт-терапията е широко разпространена в болници, психиатрични отделения, домове за възрастни хора, SOS селища и в дневни центрове за хора в неравностойно положение. Изследвания в САЩ сочат, че терминално болни подобряват своето състояние, защото това се отразява пряко върху имунната им система и общото състояние. Практиката показва, че арт-терапията може да бъде изключително мощен метод, който да подпомогне цялостното лечение. Има много изследвания, които удостоверяват, че ако процесът е професионално воден, много тежки заболявания се повлияват. Установено е, че помага особено много на деца, на които се налага да прекарват дълго време в болница. Cпeциaлиcтитe, ĸoитo я пpилaгaт, paбoтят в тяcнo cътpyдничecтвo c дpyги здpaвни ĸoлeги в oпpeдeлeни пpoгpaми, в oтдeлeния зa paĸoвo бoлни, в зaтвopи, бeжaнcĸи лaгepи, гpyпи зa взaимoпoмoщ и ĸлacoвe зa изpacтвaнe нa личнocттa. Арт терапията има място и в родните болнични заведения, защото има видим и доказан ползотворен ефект за терапевтираните.

Арт-терапията, това е безопасно пространство, оградено от кадифената рамка на творческия акт, в който човек може да се впусне в дълбините, да изследва, да позволява, да вижда, да приема, да реагира, да споделя. Вероятно все повече хора ще се възползват от възможността да използват този мек, но много силен терапевтичен метод, който да им помогне да наредят своя житейски пъзел, да приемат реалността и да вземат своите адекватни решения.

Автор:  Величка Кирилова Ангелова-Джингарова