Rss feeds

Психотерапия ››

Гранично личностно разстройство-част V

Марина Стойчовска
0 коментара

Ранди Крегър е разработила система за работа с хора с ГЛР, но също така и с техните близки.  Тя се нарича Система Отвъд Обвиняването. Тази система включва пет основни стъпки. Те са следните:

Стъпка 1: Грижа за себе си
Стъпка 1 в Системата Отвъд Обвиняването е в основата на всичко, което може да се направи, за по-добро управление на връзката  ви с любимия човек. Не можете да  помогнете на другите да се справят с проблемите си, когато сте твърде уморени, разсеяни, или ядосани. Не можете да помогнете на член на семейството си да повиши самочувствието си, ако вашето е паднало 20 метра под земята. В тази стъпка ще се научите как да се справяте с емоции като депресия, безпокойство, чувство за вина, срам. Също така ще  решите редица физически неразположения като проблеми със съня, главоболие и стомашни нарушения.

Силно се препоръчва посещение при терапевт, защото терапевтите не са емоционално свързани с членът на семейството  с бордърлайн, те виждат ситуацията в безпристрастна и неосъдителна светлина. Освен изслушане и валидизиране на чувствата ви, те могат да ви помогнат да забележите нарушенията в поведението на вашият роднина и да ви асистират да намерите своята роля в отношенията ви. Те също могат да ви предложат и практическа помощ, като различни начини на действие, или могат да ви помогнат да практикувате нови комуникационни умения.

Стъпка 2:  Открийте какво ви държи блокирани на едно място
Втората стъпка в Системата Отвъд Обвиняването цели  да ви научи да държите нещата под контрол.  Трудно ли ви е да вземете решения, защото усещате опасност във всеки избор? Чувствате ли се сякаш ще сбъркате, ако вземете решение, но и ако не го направите-също? Ако е така, тогава сте блокирали.

Втората стъпка към това да ръководите успешно живота си, когато сте с някой, който има бордърлайн или нарцистично личностно разстройство, е да се съсредоточите върху лежащите на дълбоко причини за това да се чувствате като в капан. Научно доказано е, че тези чувства на безпомощност и липса на контрол причиняват толкова страдание, колкото и самото разстройство. Когато се научите да се разблокирате и успеете да огледате опциите си по-свободно, тогава автоматично ще се почувствате по-добре.
 
Стъпка 3: Общувайте, за да бъдете чути
Трудно е да общувате с хора, които имат личностни разстройства, тъй като разстройството деформира и входящите, и изходящите съобщения, причинявайки огромен хаос и объркване. Като аналогия, помислете за тях като страдащи от "звукова дислексия", заради която те чуват думите и изреченията отпред - назад, отвътре - навън и всичко е лишено от контекст.

Хората, страдащи от ГЛР са чувствителни и към най-малките  детайли от комуникацията и често най-сериозните спорове се пораждат от нищото… или поне не от нещо, което е видимо. Изследвания показват, че когато приятелите и роднините на хора с личностни разстройства се научат на правилните техники за комуникация с тях, връзките им вървят много по-гладко.

Все пак, ако ви викат или емоционално ви обиждат, не се карайте с човека срещу вас. Напуснете стаята, излезте или отидете навън; на сигурно място, което е лично ваше. Не изчезвайте веднага, все пак кажете нещо като: "В момента нещата са твърде враждебни и не можем да се разберем. Нека продължим разговора по-късно, когато и двамата сме по-спокойни".

Стъпка 4: Постави граници с любов
Стъпка 4 в Системата Отвъд Обвиняването е свързана с границите. Границите ни предпазват от това да бъдем контролирани или манипулирани. Те въвеждат ред в нашия живот. В една връзка границите гарантират взаимно уважение и чувство на сигурност.

Когато границите се спазват, всяка страна става все по-склонна да споделя своето истинско Аз, а приемането и доверието се увеличават. Доверието води до усещане за уют, интимност, радост и чувство на близост - всички неща, които хората с ГЛР  искат толкова много. Така че границите са от решаващо значение за вашият близък.

Стъпка 5:  Граници чрез действие, а не само чрез думи
Стъпка 5 в Системата  Отвъд Обвиняване е свързана с начина, по който действате, а не с това, което казвате. Сега, когато сте определили вашите граници и сте ги съобщили на членовете на семейството ви, следващата стъпка е да се научите как да ги поддържате. Ефектът от границите зависи не само от това, което казвате, но и от това, което правите.

Членът на вашето семейство ще тества границите ви много пъти, за да види до колко сериозно ги приемате. Това е в човешката природа. Още от малки деца се учим, че когато татко иска да прекара деня си на хамака, ние можем да го накараме да ни заведе до цирка, ако зададем въпроса достатъчно пъти, с по висок, пищящ глас и  ако не се отказваме.

Източник: http://www.bpdcentral.com/help-for-families/beyond-blame-system/step-1/