Rss feeds

Психотерапия ››

Какво се случва в психологическия кабинет. Първа техника за работа с паник атаки.

Марина Стойчовска
0 коментара

Първата техника за работа с паник атаки, която ще представя, се нарича „Излагане in vivo”. При нея се стимулира клиентът да се сблъска с реални ситуации, които предизвикват страх. Много са начините, по които може това да се случи. Възможно е например терапевтът да описва симптомите на паник атаката, а клиентът да слуша със затворени очи. Може тази представа да се редува с релаксиращо упражнение.

Друг вариант е да се накара клиентът да извършва физическа дейност, която води до реакции в тялото, напомнящи паник атаките-например да диша дълбоко и бързо, да изкачва енергично стъпала, за да предизвика сърцебиене и т.н.

Чрез различни изследвания е доказано, че всеки един от тези варианти намалява честотата на паник атаките. Тази техника се оказва по-добре приложима за ситуационни паник атаки. Остава въпросът дали намаляването на ситуационните паник атаки води до намаляване и на внезапните.

Също така е важно терапевтът да разбере дали клиентът има избягващо поведение, т.е. дали умишлено избягва дадени дейности и ситуации, тъй като се страхува, че ще получи паник атака. Избягващото поведение понякога е много фино е нужно да се изследва подробно за него.

В повечето случаи наличието на избягване на поведението налага използването на Излагане in vivo.

Съобщава се за значителен успех в намаляването на честотата на пристъпите на паника, както и намаляване на медикаментите при използване на тази техника. Целта й е пациентите да се учат :

-да идентифицират мислите си в началото на симптомите

-да практикуват стартиране и спиране епизоди на паника

-да научат техники за релаксация за намаляване на симптомите

Подробно проучване за ефекта от тази техника е правено с хора, страдащи от агорафобия. Тридесет и седем групи са разделени на три вида:

-които взимат медикаменти

-които взимат медикаменти и практикуват Излагане in vivo

-които вземат плацебо и практикуват Излагане in vivo

На осмата седмица от наблюдението групата, която приема медикамент и използва техниката, показва подоберние в сравнение с другите две групи. На двадесет и шестата седмица всички групи са показали подобрение. В групата, в която има съчетание от медикамент и психологическа работа се наблюдават по-малко страх, паника, депресия отколкото в другите групи.

Това може да ни доведе до извода, че добро повлияване на паник атаките може да има и с и без медикаменти, прилагайки тази и други техники. Съчетанието от двете дава най-бърз резултат.