Rss feeds

Психотерапия ››

Някои особености на обсесивно компулсивното разстройство

Марина Стойчовска
0 коментара

Обсесивно компулсивното разстройство(ОКР) се характеризира с наличието на повтарящи се мисли и натрапливи импулси, които са изтощителни и се усилват с развитието на разстройството. Доскоро ОКР се класифицираше към тревожните разстройства, но от 2013г. в новата ревизия на ДСМ вече се причислява към разстройствата, свързани със зависимости. Акцентът, който се поставя е върху натрапливия аспект, който кара човек да продължава да повтаря едно и също поведение въпреки неблагоприятните последствия. Натрапливото поведение от своя страна се подхранва от натрапливи мисли, наречени обсесии(например за мръсотия).

Главната особеност на ОКР са обсесиите и компулсиите в отговор на обсесиите. Обсесиите са натрапливи мисли, които се появяват против желанието и волята на клиента. Тези мисли не могат да бъдат пренебрегвани и в повечето случаи водят след себе си натрапливи действия(компулсии). Такива могат да бъдат миене, почистване, проверки и т.н. Те се практикуват с цел временно да се облекчи получената тревожност. Симптомите на ОКР са свързани с четири фактора:

1.       Пристрастяване към навици за почистване или религиозни ритуали

2.       Навици, свързани с броене и симетрия

3.       Поведение, свързано с презапасяване

4.       Създаване на ритуали и проверка на различни неща

Модерните технологии допринасят за тези поведения чрез множеството електроуреди, които са в домовете ни, изобилието от почистващи средства, различните форми на спестявания.

Един от основните симптоми при ОКР е съмнението. Хората, страдащи от ОКР  не вярват на паметта си и затова проверяват. Колкото по-малко доверие имат в себе си, толкова по-засилени са проверките, които правят. Те също така се съмняват във възприятията си, чувствата, предпочитанията, разбиранията си и т.н. Например хората с ОКР могат да се чувстват несигурни във привлекателността си за партньора си или се съмняват, че разбират смисъла на някои прости думи, дори да нямат обективни причини за тези съмнения. Такива съмнения могат да доведат до различни патологични поведения, например прекомерно самонаблюдение, проверки, постоянни въпроси , нужда от външно потвърждение. Понякога е трудно да признаят и да осъзнаят, че имат несвързани с реалността вярвания.  Често са убедени, че мнението им е точно.
Ангажираността и пристрастеността към натрапливите мисли и действия може да отнеме много време и това да занижи качеството на живот, дори да го направи невъзможен. Хората с ОКР имат чувството, че някой злосторник контролира мозъка им. Хората, които мият ръцете си множество пъти, знаят, че ръцете им не са замърсени. Те знаят, че мислите и действията им не са рационални, но не могат да се спрат да се държат сякаш са истина. Извършват ритуалите и това временно облекчава тревожността им. Така натрапливите поведения стават  обичайни и автоматични.

Източник: https://www.psychologytoday.com/blog/science-choice/201508/behavioral-addiction-in-ocd