Rss feeds

Психотерапия ››

Разликата между социопат и психопат

Марина Стойчовска
0 коментара

Голяма част от криминалните психолози, психиатри и криминалисти използват термините „социопат“ и „психопат“ като синоними. Все пак между двете има няколко основни разлики.

В петото издание на DSM, американската класификация на психичните болести,  психопатията и социопатията се класифицират към противообществените личностни разстройства. Между двете разстройства има общи признаци, които биха могли да доведат до объркване между тях:

-незачитане на законите и обществените нрави

-незачитане на правата на другите

-не чувстват вина или угризения

-имат склонност към агресивно поведение

Същевременно, освен общи черти, социопатите и психопатите имат свои собствени уникални поведенчески характеристики.

Социопатите лесно се развълнуват. Те са склонни към емоционални изблици, включително пристъпи на ярост. Често са необразовани и живеят в периферията на обществото, трудно им е да се задържат на постоянна работа, както и на едно място дълго време. Макар и не невъзможно, за социопата е трудно да се превърже към други хора. Престъпленията, извършени от социопати, са случайни, импулсивни, дезорганизирани, не са планирани.

Психопатите, от друга страна, не са в състояние да формират емоционална привързаност, да проявяват  съчувствие, макар че изглеждат харизматични и очарователни личности. Психопатите са много манипулативни и лесно печелят доверието на околните. Те се научават да имитират различните емоции, макар че всъщност са неспособни да ги изпитват. Обикновено са образовани и са с добри и стабилни работни места. Някои от психопатите са  толкова добри в имитацията на чувства и в манипулацията, че са семейни или са с дългосрочни интимни отношения, без някой около тях да подозира истинската им природа.

При извършване на престъпление психопатите внимателно планират всеки детайл предварително и често имат планове и за непредвидени случаи. Те са спокойни и педантични, хората ги харесват.

Счита се, че причината за психопатията е генетична, а социопатията е резултат от околната среда, най-вече от възпитанието. Психопатията е свързана с физиологична недоразвитост на част от мозъка, която отговаря за контрола на импулсите и емоциите. Социопатията, по-вероятно, е продукт на детството и на емоционална или физиологична  злоупотреба.

Психопатите са едни от най-опасните антисоциални индивиди с личностно разстройство, защото се разграничават емоционално от действията си, независимо колко ужасни могат да бъдат те.

Източник: https://www.psychologytoday.com/blog/wicked-deeds/201401/how-tell-sociopath-psychopath