Rss feeds

Психотерапия ››

Видове следродилна депресия

Марина Стойчовска
0 коментара

Чували сме, че след раждането се случва майката да страда от нарушения на настроението, емоционални проблеми и затруднения. Поставяме ги под общ знаменател с термина Следрoдилна депресия. Всъщност те са класифицирани като различни нозологични единици. По-долу са описани различните видове състояния, които могат да се появят след раждане.  

Бейби блус

Появява се между третия и петия ден след раждането. Трае няколко дни и не е нужно да се лекува. Счита се, че е естествен период, през който преминава майката. Характеризира се с емоционална лабилност, чувствителност, еуфория, която се сменя с плач. Причината за появата на бейби блус е раздяла с плацентата, която е ендокринен орган и произвежда хормони. По време на бременността в тялото има 200 пъти по-големи количества на естроген и прогестерон заради плацентата. След отделянето й тялото трябва да се адаптира към новата хормонална ситуация. А хормоните имат значение за настроението. Половината от родилките преминават през бейби блус.

На жената може да се помогне като й се обясни какво се случва и на какво се дължи особеното й емоционално състояние. Ако  симптоматиката е твърде силна, може да се стигна до следродилна депресия.

Следродилна депресия

Симптоми на следродилната депресия: са понижено настроение; нисък тонус; липса на интерес към каквото и да е;  липса на радост; страх; поява на суицидни мисли; натрапливи мисли и действия; когнитивни затруднения; потиснатост; вина; чувство за непълноценност; отчаяние, че жената не се справя като майка; липса на чувства към детето, което води до срам; липса на емпатия към детето; нарушена мимика.

Следродилната депресия се развива постепенно през първите седмици след раждането в рамките на една година. Подобни симптоми, появили се след повече от една година, не се приемат като знак за следродилна депресия. За да се постави тази диагноза, симптомите трябва да са с продължителност минимум две седмици. Те могат да бъдат  леки, средни или тежки като интензивност. Рискови групи са жени, пострадали от насилие; с проблеми в партньорството; страдали преди раждането от  депресия или биполярно афективно разстройство; страдали при предишно раждане от следродилна депресия и т.н.

Следродилната депресия ефективно се повлиява от лечение. След проведено такова се забелязва много бързо влюбване в детето от страна на майката.

Следродилната депресия се дели на няколко групи:

-непълноценна майка-жените от този тип възприемат себе си като лоши майки. Понякога тази мисъл може да е толкова силна, че да искат да дадат детето на някой друг, който според тях ще се справя по-добре. Имат суицидни мисли и правят опити да се самонаранят с цел партньорът им да се ожени отново и детето да има по-добра майка. Чувстват се безнадеждно. Кърменето е много важно в тези случаи, защото понякога то е единственото нещо, което кара жените да се чувстват  пълноценни.

-депресия с натрапливи мисли за насилие над детето-характеризира се с натрапливи мисли за това, че майката ще нарани детето. Тя не може да контролира появата на мислите, но е критична към тях и никога не би наранила бебето. Жената реагират с отбягване на действията, които водят до тези мисли. Тя почти не ги споделя, тъй като се чувства много виновна.

-депресия с паник атаки-характеризира се с поява на паник атаки след раждането. Най-общо паник атаката представлява епизод със силен, неконтролируем, но ирационален страх с изразени телесни симптоми като сърцебиене, потене, треперене, усещане за недостиг на въздух, виене на свят и т.н. Ако родилката е имала паник атаки или тревожна симптоматика преди раждането, може да се очаква тези емоционални затруднения да се засилят след раждането.

Лечението на следродилната депресия е мултимодално. Може да бъдат включени медикаменти, психотерапевтична помощ, както и  социална.

Поспартално посттравамтично стресово разстройство

Една трета от жените си спомнят процеса на раждане като по-травматичен от колкото е бил. Това е характерно за жене, които са контролиращи, както и за тези, които при раждане са преживели различни усложнения. Ако жената не успее да преработи силните емоции около раждането, може да се развие поспартално посттравматично стресово разстройство. Среща се при два процента от родилките. То се характеризира с постоянни спомени за раждането. Те са живи и цветни, все  едно сега се случват. Спомените преминават като филм, натоварен с негативни емоции. Родилките си спомнят и чрез тялото. Реагира вегетативната им нервна система чрез изпотяване, настръхване и т.н. 

Жените, страдащи от поспартално посттравматично стресово разстройство имат проблем понякога с връзката с детето и партньора. Наблюдава се и депресивно настроение. Често се поставя диагноза следродилна депресия, но това не е коректно, тъй като така се лекува депресията, но не и посттравматичните симптоми. Те се преодоляват  успешно при адекватно лечение. 

Често жените не искат да раждат отново, тъй като се актуализира проблематиката от предното раждане. Ако все пак решат да имат следващо дете, предпочитат секцио пред нормално раждане. Те имат нужда от постоянни разговори с психолог, за да поддържат стабилна автономност и да контролират страховете си. 

Следродилна психоза

Рядък феномен е. Среща се при две на хиляда жени. Характеризира се с манийни симптоми, слухови халюцинации, свързани с детето, липса на връзка с реалността.  Майката може да навреди на детето под влияние на халюцинациите. При поставена диагноза би следвало майката да се приеме в болница с бебето. Случва се най-често при жени, които раждат за първи път. Наблюдава се при жени, в чиито фамилии има хора с  психични заболявания, също ако жената е страдала от биполярно афективно разстройство или друга диагноза.  Развива се в първите две седмици  при 75% от случаите. Нужно е наблюдение на жени, които след първото раждане са имали психотични симптоми. При второ има голяма вероятност да развият подобна симптоматика. 

Следродилна депресия при мъжете

Случва се и мъжете да страдат от следродилна депресия. По-висок е рискът при мъже, чиито партньорки страдат от депресия, както и при мъже, които имат психични заболявания. Мъже, които се адаптират трудно на промените от появата на детето също са предразположени към следродилна депресия. Нужно е да се внимава при решението дали мъжът да присъства на раждането. Може да го преживее травматично или предварително да е имал други очаквания и представи за раждането. При тези обстоятелства  мъжете по-често развиват посттравматични стресови симптоми. Деца с депресивни бащи, имат когнитивни проблеми, затова е важно да се лекува мъжката депресия. Тя се появява също една година след раждането и може да хронифицира.

Имейл, на който можете да посочите свои данни, за да Ви бъде изпратена Единбургската скала за следродилна депресия: office@amarna-bg.com