Rss feeds

Психотерапия ››

Заслужава ли си да ходим на психотерапевт?

Боряна Рафаилова
0 коментара

Психотерапията изисква време, усилия и пари. Заслужава ли си и достатъчно ефективен начин ли е за справяне с емоционалните проблеми?   Когато разгледаме нещастните последствия от невротичните симптоми – ужасната вреда в семействата, провалените бракове, липсата на контрол над собствения ни живот, липса на продуктивност, която води до блатото на неврозите, и добавим към тях престъпленията, изнасилванията, отвличнията, кражбите, палежите, убийствата, самоубийствата, насилието по улиците и разрушенията от алкохолизма и наркозависимостта, които са психично и невротично инспирирани, тогава трябва да попитаме: „Колко ни струва да НЕ опитваме да предотвратим тези трагедии чрез  някакви правилни начини на действие? ” Не е ли по-добре дори минимално ефективно решение отколкото никакво все пак?

Различните методи, използвани днес за лекуване на умствени и емоционални проблеми, като динамично ориентираната терапия, бихевиористичната терапия, семейната терапия, груповата терапия и други, са всъщност  невредими и ефективни, когато са извършвани от тренирани, опитни и квалифицирани професионалисти. Това, което прави процедурата опасна и неефективна, не е същността на самата техника, а това как е прилагана. Скалпелът в ръцете на един неопитен хирург е опасен и безполезен инструмент.

Много от обикновено използваните медицински процедури за грижа за здравето никога не са били научно доказани. Проведените изследвания  за менталното здраве показват, че психологическите лечения не са по-лоши от медицинските лечения и хирургията.   Но по-нататъшните изследвания на ефективността на психотерапията са задължителни.

Все още литературата е пълна с изследвания, парадиращи с внушителни статистики, които „доказват” превъзходството на един тип психотерапия над друг или принизява  всички други форми на психотерапията като безполезни. Истината е, че всеки психотерапевтичен метод има своя ефект и въздействие, а може би в бъдеще ще бъде доказано, че определени методи ще бъдат ползотворни за определен тип проблеми и клиенти.

Като обобщение можем да кажем, че по мнение на по-голямата част от практикуващи, клиенти и безпристрастните наблюдатели, психотерапията днес е най-ефективният начин за лечение на емоционални проблеми, както  и за активиране на адаптивните и градивни ресурси у индивида.