• Начало
  • Блог
  • Разликата между психолог, психотерапевт, психиатър и психоаналитик
Rss feeds

Наука ››

Разликата между психолог, психотерапевт, психиатър и психоаналитик

Марина Стойчовска
4 коментара


Често се дразня, когато чуя някой да ме пита за добър психоаналитик  или ако ми кажат, че аз като психолог се занимавам с психично болни хора. После се замислям, че няма от къде хората да знаят каква е разликата между психоаналитика и психолога, или между психолога и психиатъра. Все пак наша задача е да информираме кой с какво се занимава. Ние, психолозите, сме длъжни да дадем, яснота за това кога към какъв специалист трябва да се обърне даден човек. Мисля, че е добре това да се случва още в училище. Училищният психолог и учителят по психология са длъжни според мен да информират децата за тези разлики, за да могат в бъдеще да не попаднат на грешен специалист, ако им се наложи да потърсят съответните услуги. И така, ето кой с какво се занимава:

1. Психиатър-този специалист е с медицинско образование. Работи с хора с диагнози, с психично болни хора, най-често в болници. Може да предписва лекарства.
2. Психолог-специалист, занимаваш се с човешката психика. Работи с психически здрави хора с малки изключения. Може да се реализира в трудово-организационната сфера, в училищата, да работи индивидуално с клиенти, да разработва тестове и т.н.
3. Психотерапевт-този специалист е  вид психолог. Психологът може да се реализира като психотерапевт. Психотерапевтът може да работи индивидуално с клиенти или  групово. Той помага на клиентите си да решат свои проблеми и дилеми, да се справят с трудни моменти в живота си, да станат по-щастливи, да се развиват като личности и т.н.
4. Психоаналитик-този специалист е вид психотерапевт. Всеки психотерапевт работи с различни методи. Психоанализата е един такъв метод. Други методи са конгнитивно-поведенческа терапия, психодрама, позитивна терапия и др. Психоанализата е създадена от З.Фройд. Този метод се състои от специфични техники за решаване на проблеми.  Тези техники са различни от техниките на другите методи.
Ако имате нужда от психолог, за да решите даден Ваш проблем, то това означава, че имате нужда от психотерапевт. Ако искате да отидете на психотерапия, можете да се доверите на методите на психоанализата, но можете да спрете и на друг метод.

Dasia
20:55 ч.

No question this is the place to get this info, tahkns y'all.

Lynda
14:52 ч.

Artiecls like this really grease the shafts of knowledge.

Seven
08:07 ч.

I raelly wish there were more articles like this on the web.

Орлин Баев
09:53 ч.

Много добра категоризация. Единствено искам да вметна, че психотерапевтът работи с всякакви случаи. От напълно здрави хора, през неврозите до психозите. В моята практика съм имал практически всичко: ревност, сексуални дисфункции, хранителни р-ва, п.а., окр, униполярна депресия, биполярно р-во, шизофрения, шизоафективно р-во, личностови р-ва, здравна тревожност, лични проблеми, зависимости от интернет, порно, вещества... Та, психотерапевтът, независимо дали има за бекграунд психология, психиатрия или социална работа, е едно много ключово звено в сферата на менталното здраве и просперитет!