• Начало
  • Блог
  • Шестте топ причини, поради които служителите мразят шефовете си
Rss feeds

Трудово-организационна психология ››

Шестте топ причини, поради които служителите мразят шефовете си

Марина Стойчовска
0 коментара

Изследванията върху лидерството и управлението се фокусират най-вече върху добрите практики, които превръщат шефовете в адекватни ръководители на екип. За съжаление много от мениджърите са мразени от служителите си. Това се случва, защото на ръководни позиции се поставят личности с неподходящи качества.
По-долу са описани шестте най-важни причини, за да бъде един шеф мразен:


1.    Човешки същества ли са служителите?
-мразените шефове биха отговорили отрицателно. Те не  се отнасят към служителите като към човешки същества. Считат, че служителите са средство, за да постигнат целта си. Затова ги пренебрегват, не инвестират в тях и не се интересуват от емоциите и преживяванията им.


2.    Нереалистични очаквания към служителите
-мразените шефове считат, че служителите трябва да са на линия 24 часа/7 дни в седмицата, както и че трябва да постигат ивънредни  нива на производителност. И всичко това безвъзмездно-без допълнително заплащане, без изразяване на благодарност, без каквито и да е поощрения.


3.    Аз съм съвършен-шефът може лесно да си навлече омразата на служителите с безкритичност към себе си, а този навик е често срещан при хората, заемащи лидерски позиции. Нарцисизмът е характеристика, присъща на голяма част от шефовете и именно той е в основата на усещането за собствено съвършенство. В следствие на това мениджърите обикновено не признават недостатъците си.


4.    Първични наказания-ако шефовете първо наказват под  влияние на емоциите си, а после се интересуват от причините за дадена постъпка, могат да си навлекат омразата на служителите. Ако не анализират проблема, а решават импулсивно, надали ще са уважавани и ценени.


5.    Шеф грубиян-ако шефовете наказват по груб и необичаен начин, ако целенасочено упражняват тормоз върху служителите си, ако са деспотични в опита си да държат всички под контрол, то те със сигурност биха били мразени.


6.    Нечестен и лицемерен шеф-двуличните шефове са също толкова лоши, колкото и деспотичните или безкритичните към себе си. Да се покажат честни, прями и добронамерени, а да забият нож в гърба, е причина да бъдат ненавиждани.

Какво можем да направим, ако имаме шеф с изброените по-горе модели на мислене и поведение? Единствено да се свържем с шефовете на шефа ни или просто да си потърсим друга работа.
А фирмите би трябвало да внимават при подбора на мениджър за даден екип, защото не всеки притежава личностни качества, за да се справи успешно с лидерските задължения. А от това зависи ефективността на служитеите. Добре би било да се прави мониторинг на дейността на мениджъра на определен период от време.