Rss feeds

Социална психология ››

Личностови характеристики, които могат да бъдат педпоставка за следродилната депресия

0 коментара

Някои жени преминават периода след раждането много леко и безпроблемно, но всички сме чували за т.нар. следродилна депресия, от която страдат не малък процент от майките. Това дали дадена жена ще премине лесно през този период от живота си или не, зависи от множество фактори. Някои от тях са свързани обаче с личностови характеристики, които жената е притежавала и преди своята бременност. Тъй като раждането е свързано, освен с много прекрасни моменти на щастие и вълнения, това също така е и кризисен етап от живота на жената. Поради тази причина е възможно изброените по-долу личностови характеристики да бъдат засилени, да се изживяват по-интензивно и да доведат майката до депресивни състояния.

Тревожност и неувереност

Тъй като бременността и раждането са съпътствани с нови и различни от досегашното ежедневие предизвикателства за майката, възмжоно е тя да изпита усещане за дисбаланс и да се повиши нейната и без това повишена тревожност. Да се прояви страхът от това „Дали ще мога да се справя?”, който се е проявявал и досега в живота и, но този път касае отговорност за чужд живот и може да се усеща още по-силно и мъчително за майката. Неувереността в собствените способности може да бъде засилена до степен, в която да предизвика блокаж, нежелание и невъзможност да се търси ресурс за действие.

Ниска самооценка

Ниското самочувствие може да бъде засилено в периода след бременността в следствие на промените в организма и тялото на жената. На хормоналният баланс след бременността му е необходимо време, за да се възстанови. Тялото на майката изглежда различно. Възстановяването понякога е придружено от много трудни моменти, свързани с усещане за физическа болка, видима деформация на тялото (макар и временна), липса на сън. Жена с ниска самооценка, за която е важно да бъде привлекателна, харесвана и впечатляваща с външния си вид, в подобен момент трудно би могла да приеме случилите се и все още случващите се промени с тялото и. В следствие на това нейната самоувереност може значително да се понижи.

Недоверие

Жените, които по-трудно се отпускат и говорят за чувствата и емоциите си, са по-склонни към депресия след раждането. Задържането на всички преживявания (които по време на бременността и след нея са много интензивни), би могло да предизвика депресивни изживявния, които да се задълбочат, тъй като недоверчивите жени значително по-трудно биха се обърнали и към специалист за съдействие, за да се вземат навременни мерки.

Невротизъм

Той се характеризира с повишена тревожност, невъзможност за здравословно справяне със стреса, страхове, честа промяна в настроението, разочарование, ревност, усещане за самота и раздразнение. Тъй като всеки човек притежава тези характеристики, тук говорим за засилени и трудно контролируеми усещания, а не само за тяхното наличие. За да се определи повишен невротизъм, необходимо условие е да се наблюдава засилена интензивност на изброените усещания.

Трудност при адаптация

Има хора, които са доста по-адаптивни към нови ситуации в живота , за разлика от други, които трудно приемат и свикват с новостите. Определено, колкото и очаквано събитие да е раждането на бебе, това променя много досегашния живот на майката и се налага тя да прояви гъвкавост, пластичност и адаптивност в новосъздалата се среда за живот. За жени, които са по-трудно адаптивни, предизвикателството на майчинството би могло да създаде допълнителна тревожност, страхове и усещане за безпомощност и безсилие.

Склонност към интровертен тип темперамент

Тъй като за интровертите характерна е потребността от оставане „сам със себе си”, обръщане „навътре към себе си”, в случая времето е фактор, който би могъл да ги ограничи в това. Всички ангажименти покрай бебето изискват почти непрекъсната концентрация върху него. Интровертите имат т.нар. стабилна личностова структура, но това те постигат благодарение на съсредоточеността върху самите себе си. Когато няма благоприятна среда, за да се случва това, те могат да изпаднат в емоционален дисбаланс и/или депресия.

Перфекционизъм

Освен, че има майки, за които е жизненоважна потребност да бъдат „перфектни” и да не допускат никакви грешки в отглеждането на детето си, много често усещането за перфекционизъм се налага и отвън. По-възрастните близки непрекъснато съветват как се отглеждат деца, книгите за майки са пълни със съвети (голяма част от които е трудно да бъдат следвани „като по книга”), в медийте постоянно обясняват, че трябва се вземат определени памерси, да се купи за детето „най-доброто”, за да бъде щастливо то. Всичко това би могло да повиши значително тревожността на майката и да засили желанието и за перфекционизъм. И тъй като съвършени хора няма (както и  съвършени майки – също), несправянето според очакванията, би могло да предизвика повишено усещане за неуспех и неудовлетвореност у жената.

Песимизъм

Жени, които са склонни да се концентрират главно върху недобрите неща, които се случват в живота им и в този на околните, е възможно да подсилят тези свои усещания след раждането. Монотонното ежедневие и напрежението могат да бъдат фактори, които да подсилят черногледството на майката и тя да изгуби способност за изпитване на положителни емоции и чувства.

Ако Вие притежавате изброените характеристики на личността, това не означава, че със сигурност ще изпаднете в следродилна депресия. Това са характерови особености, които биха могли да създадат благоприятни условия за наличието на депресия след бременност, но наличието им не винаги е фактор за депресия. Ако разпознавате у себе си склонност към някои от изброените показатели, то бихте могла да бъдете по-сензитивна към своите усещания след бременността и ако усетите, че не можете да се справите сама, да потърсите помощ. Важно е да вземете мерки при такава ситуация, защото Вашето дете и Вашият съпруг имат нужда от вас, а на Вас Ви предстои да се насладите на една от най-прекрасните привилегии – да бъдете майка. Това може да се случи обаче само първо ако се погрижите за себе си и за своите усещания.