Rss feeds

Психология на личността ››

Срамежливият ум отвътре

Марина Стойчовска
0 коментара

“Докато разговаряхме, се чувствах неловко. Притеснявах се как гледам, какво казвам, как го казвам и така нататък. Нейните комплименти ме накараха да се чувствам неудобно.”

Едно от решенията за срамежливостта е по-доброто разбиране на вътрешната му динамика. Важно е да се отбележи, че критична особеност на срамежливостта е бавното “отпускане”. Срамежливите хора просто имат нужда от допълнително време, за да се приспособят към нови или стресови ситуации, включително ежедневни разговори и социални събирания.

Срамежливите хора също така се нуждаят от повече време, за да овладеят препятствията в живота си. Добрата новина е, че те в крайна сметка постигат всичко, което и останалите- излизат на срещи, сключват брак, имат деца. Лошата новина е, че им отнема малко повече време.

Една от трудностите при този забавен график е, че им липсва социална подкрепа по време на много важни житейски преживявания. Когато започнат да излязат на срещи и искат да говорят за тревогата покрай това например, техните връстници говорят вече за сватби. Така може да се наложи срамежливият да поеме особено активна роля в намирането на други, които са в неговата ситуация. Един от начините е да се изгради социална подкрепа чрез стартиране на групи хора с еднакви възгледи. Друг е да се търсят съществуващи групи от срамежливи хора, може би чрез Интернет. Докато технологията често работи срещу срамежливите, тя може да им окаже неочаквана помощ.

Изследването разкрива факта, че срамежливите са склонни да правят нереалистични социални сравнения. В една стая, пълна с други хора, тяхното внимание обикновено е привлечено от социално най-впечатляващия човек. Те се сравняват с него неблагоприятно, разбира се. Обикновено те изграждат негативната си самооценка като приписват собствените си сравнително лоши резултати на трайни и непроменящи се вътрешни характеристики. Например:“Скъсаха ме на изпита, защото в нищо не ме бива“ или „Нямам си приятел, защото съм отблъскващ.“

Срамежливите хора са склонни към такива грешки в нагласите си защото вярват, че другите винаги ги оценяват. Фокусирани върху собствените си недостатъци, те не успяват да се огледат и да забележат, че повечето хора са точно като тях - слушатели, а не социални корифеи. Проучването показва, че 48% от хората са срамежливи. Така че не само, че срамежливите не са сами, те вероятно имат голяма компания във всяка социална сфера.

Източник: https://www.psychologytoday.com/us/articles/200001/shyness-the-new-solution?fbclid=IwAR2oDyM89Vs4K2RkMWXBVpT72RKFOlYf-ZqHPzKG_m15OMA1jNOm4B56VaM