Rss feeds

Психотерапия ››

Стрес и псориазис

Ива Иванова
0 коментара

Какво представлява псориазисът

Псориазисът е хронично възпалително кожно заболяване, при което скоростта, с която кожните клетки се  произвеждат и излющват е  увеличена. Клетките в най-горния слой на кожата(епидермис) се заместват и лющят непрекъснато. Този процес протича приблизително за един месец, но при псориазиса той е по-бърз-по-малко от седмица. Това увеличение води до поява на розови удебелени кожни плаки със сребристобели люспи, където излишните клетки се натрупват на повърхността на кожата.

Псориазисът засяга около  2-3% от населението в световен мащаб, което възлиза на около 100 милиона души. Той е еднакво срещан при мъже и при жени.
Псориазисът може да започне на всякаква възраст, но повечето хора развиват псориазис в двадесетте си години. Има пикове на случаи в края на тинейджърската възраст или в началото на двадесетте години и втори пик- когато пациентите наближат петдесетте. Псориазисът не е заразен-не се предава чрез допир, нито в басейн, нито дори при интимен контакт.

Псориазисът е сложно състояние с множество причини, които могат да бъдат генетични, имунологични, произтичащи от околната среда и психологически. Тези фактори променят функционирането на кожните клетки, ускорявайки степента на тяхното производство и излющване.

Стресът като провокиращ фактор на псориазиса

Събития, които носят силна негативна емоция, могат да провокират псориазис. Наричаме тези негативни емоции „стрес“, но зад тази дума се крие всяко едно усещане, което не ни кара да се чувстваме добре-страх, вина, гняв, тъга, тревога и т.н. Стресът може да се дължи на ежедневни дребни събития, но може да е в следствие на по-генерална причина-тежка загуба, явяване на изпит, професионален проблем и т.н. Стресът идващ от тези събития, независимо дали ежедневни или по-значими, може да отключи псориазис, да доведе до продължаване на обривите или до влошаване на състоянието. 

Как действа стресът на псориазисът

Учените са установили, че хората страдащи от псориазис (в сравнение с тези, които нямат симптомите на болестта) имат по-голям брой нервни окончания по кожата си, които отделят вещества, наречени невропептиди. Това са химични агенти, които помагат за предаването на нервните импулси. Физическия и психологическия стрес активира отделянето на невропептидите, които създават усещането за болка, сърбеж и дискомфорт. Ето защо стресът предизвиква или влошава симптомите на псориазиса. Именно поради тази причина част от лечението му е психотерапевтично, като се работи върху начини за справяне със стреса.