Rss feeds

Трудово-организационна психология ››

Текучеството на работното място

Марина Стойчовска
0 коментара

 

За компаниите е важно да знаят защо служителите напускат, за да могат да задържат тези, които са важна част от екипа.

Важен фактор са заплатата и финансовите бонуси. Необходимо е служителите да се чувстват сигурни, че всеки месец ще получават заплатите си. Но всеки, който наема и управлява хора, знае, че нещата не са толкова прости, колкото изглеждат и че парите не са винаги водещия фактор за напускането на работното място.
Едно от най-новите изследвания, при което са анкетирани 400 служителя в САЩ, показва основните фактори за напускането на служителите:

-връзката мениджър-служител-важно е мениджърът да дава свобода за това как служителите да си вършат работата, ако естеството на дейност го позволява. Служителите, които усещат ръцете си вързани, са с 28% по-склонни да сменят работата си. Също така нивото на удовлетвореност се покачва от даването на обратна връзка на служителите от страна на мениджъра. В крайна сметка хората напускат не фирмите, а мениджърите.

-бърнаут-служителите, които се чувстват хронично преуморени и припознават себе си като емоционално прегорели, са с 31% по-склонни да си търсят нова работа в сравнение с колегите си, които се чувстват комфортно с натовареността си

-възможност за професионално развитие-служителите с възможност за професионално развитие обмислят напускане 10% по-рядко от останалите.

-фирмената култура-цялостната организация и атмосфера на дадена среда влия толкова повече върху човек, колкото повече време прекарва в нея. Тъй като на работното си място прекарваме голяма част от времето си, е естествено тя да оказва значително влияние. Служители, които дават ниска оценка на фирмената култура, са с 15% по-склонни да напуснат работа.

-взаимоотношенията с колегите-положителните отношения, дори приятелствата на работното място, намаляват вероятността от смяна на работата. В изследването служителите са помолени да оценят благодарността и признанието, които получават от колегите си.  Тези, които оценяват тези отношения високо, са с 11% по-малко склонни да сменят работата си.

  Оказва се, че взаимоотношенията имат огромно влияние върху решението за напускане на работата-тези с мениджъра, с колегите и дори в по-широк смисъл фирмената култура. Това може би не е изненадващо, но рисува една последователна картина, която показва, че причините за оставане или напускане на работата са по-скоро емоционални отколкото икономически.