• Начало
  • Блог
  • Влияние на възпитанието върху развитието на детския мозък
Rss feeds

Детска психология ››

Влияние на възпитанието върху развитието на детския мозък

Марина Стойчовска
0 коментара

Родителите са пряко отговорни за развитието на мозъка на своето дете дори и в структурен план, особено що се отнася до тази част от него, която отговаря за регулацията на емоциите.


Медиалният префронтален кортекс(MПК), който се състои от орбитофронтална кора и сингуларна гънка, е в основата на емоционалната регулация. Когато човек има добре развит медиален префронтален кортекс, той се чувства емоционално уравновесен. Той може да изпитва силни емоции без това да го кара да има усещане за хаос.


От друга страна същуствува структура в мозъка, която се нарича амигдала, като тя алармира останалата част от мозъка и организма за дадена опасност. Амигдалата е отговорна за първичните емоции, които изпитваме, като страх например. Когато „прозвучи“ сигнал за тревога, която предизвиква уплаха, амигдалата става активна. Тя е свързана с хипоталамуса, който от своя страна е свързан с части на тялото като надбъбречната жлеза, отговарящи за произвеждането на хормоните на стреса-тези, които ни карат да изпитваме физическото усещане за стрес. МПК обгръща амигдалата и я контролира.


Когато МПК не е добре развит, силните емоции не се регулират. В даден момент човек може да бъде "удавен" в хормоните на стреса, може да се претовари  и да спре да функционира. Ако говорим за страх например, човек с добре развит МПК ще изпита емоцията, но без да се парализира и претовари. Ако, обаче, МПК не е добре развит, амигдалата ще започне да алармира неконтролируемо и човек ще бъде "залят" от страх до степен на паника. Активната амигдала пречи на човек да се възползва от висшите корови функции на мозъка си, което означава,  че не може да мисли ясно в лицето на голяма опасност.  Свръхактивната амигдала е в центъра на посттравматичното и на тревожните разстройства.


МПК е тази част от нашия мозък, където лежи представата ни за самите  нас. Когато един родител показва на бебето, че то е важно, независимо дали с думи, отделено време, внимателно отношение или просто с жест и милувка,  това дава началото на изграждането на собствената ни самооценка, следователно се стимулира и развитието на МПК. Както е описано по-горе, МПК играе много важна роля в по-нататъшния живот на детето за регулиране на първичните емоции, възможността му да мисли трезво и да се справя със стресови ситуации.
Ако на детето не се обръща внимание или отношението към него е грубо, се стимулира развитието на амигдалата, която отговаря за първичните емоции. А страхът от несигурност, както и гневът, които би предизвикало едно безразличие или грубо отношение, са именно такива. В бъдеще детето може да развие тревожно разстройство,  да изпитва твърде интензивно емоции и да не може да ги контролира, да е с така наречения холеричен характер, избухлив и неспособен да удържа в кризисни емоции.

Ето защо отношението към детето в първите му дни е от изключителна важност за бъдещето му.