Взаимоотношения и комуникация ››

Когато жената ревнува

Галина Ангелова
0 коментара

В живота често се случва някой от двамата партньори да ревнува. Единият от двамата в двойката провокира ревност у другия. Понякога такива ситуации могат да подействат освежаващо на отношенията, но често водят до конфликти. Защо има ревност? Това е черта на характера ли е или чувство? Защо жените са по-склонни да ревнуват и как ревността би могла да унищожи партньорските отношения? Възможно ли е по някакъв начин двойката да се справи с ревността?

В основата на чувството на ревност е страхът. Едни от най-често срещаните женски страхове в интимните отношенията са страхът от загубата на любимия човек, страхът от самота, както и страхът от това, че вече са ненужни за партньора им. Страховете биха могли да бъдат причинени от ниско самочувствие: "ако той не прекарва времето си с мен, то значи ли, че аз не съм интересна за него", "той не ме обича, дори и не ме забелязва.". Ниското самочувствие опосредства прекомерната привързаност към човека до нас.

Друга причина за страховете са собствените ни убежденията, свързани с осъществяването и протичането на една връзка: "При всяка свободна минута мъжът трябва да обръща внимание на семейството.”, "Един мъж и една жена не могат да бъдат приятели.", "Аз трябва да съм единствената жена в живота му.". В подобни ситуации, когато поведението на единия партньор не съответства на желанието на другия партньор, това се отразява на самочувствието на този, чиито очаквания са разочаровани, което обикновено води до силна вътрешна несигурност, вследствие на което се появява и чувството на ревност.

Ревността не е черта на характера. Ревността е замаскирано чувство на страх за собственото благополучие. Какви са причините за женската ревност в една връзка? И как се справят жените с ревността? Обикновено в ситуации на ревност жените или провокират конфликт в отношенията с партньора, или полагат усилия да потиснат тази емоция. Постоянните конфликти, обаче, влошават всяка връзка и не допринасят за взаимното разбирателство. Много често дори жената да не изрази открито ревността си, тя търси поводи за скандали и конфликти с партньора, които имат за цел да изразят недоволството й от случването на техните отношения. Ако се случи мъжете да "прочетат" мислите на жената, което всъщност се случва много рядко, тогава това създава усещането за удовлетвореност у жената. Ако недоволството на жената обаче е постоянно, тогава това няма как да не се отрази на начина, по който мъжът възприема тяхната връзка. Какво може да се направи, за да се избегне отрицателното въздействие на ревността във връзката?

* Ако има ситуация, в която сте се чувствали ревнива, не бързайте да изливате обвинения върху мъжа.

*Опитайте се да намерите дълбоката причина за ревността (страх, ниско самочувствие). Може би това ще отнеме повече време, отколкото бихте искали, но това би могло да спаси връзката ви.

*Говорете с мъжа си. Споделете му как се чувствате и какви смятате, че са причините за това. Помолете го да не провокира ситуации, които могат отключат ревността ви.

И все пак най-важното - това е вътрешната работа с вашия страх. Можете да се обърнете към психолог, за да научите повече за по-дълбоките мотиви на поведението ви. Човекът има способността да променя убеждения и модели на поведение, които пречат на щастливия живот и на добрите партньорски отношения, стига да го поиска наистина.