Rss feeds

Взаимоотношения и комуникация ››

Семинар "Еротичната интелигентност"

Марина Стойчовска
0 коментара

На 28 и 29.10.2013г. беше проведен семинар на тема Еротичната интелигентност с водещ Естер Парел-психотерапевт с дългогодишен опит.
Естер Парел е от белгийски произход, но повече от 20 години работи и живее в Ню Йорк. Специалист е в системната и фамилна терапия, работи с поезия в психотерапевтичната си практика, позовава се на психоаналитични, психотелесни и други техники и теории.
Семинарът беше обявен за специалисти, но се включиха и много хора с личен интерес по темата. Естер Парел имаше сложната задача да покрие очакванията и на специалистите, и на хората, които не се занимават с психология.
Тя следваше груповия процес и използваше информацията, подадена от участниците в семинара, за да демонстрира начина си на работа върху тях. Така специалистите имаха възможност да се докоснат до стила на Естер Парел, а останалите научиха нещо ново за себе си по отношение на интимните контакти и им се откри поле за размисъл.
Водещата демонстрира няколко конкретни упражнения, които са подходящи и за индивидуална работа с двойки, така и за групова работа. Чрез тях се разкрива историята на сексуалността на клиента, как тя е оформена в първичното му семейство, как се проявява в настоящето и как се предава на децата му. Също така се разкриват стратегии за привличане на срещуположния пол, както и отношението към получаването, даването и взимането във връзката, за воденето, следването и партнирането на половинката.
Упражненията бяха коментирани през преживяванията на всички нас, които се включихме в тях. Дори специалистите имаха поле за размисъл върху собствената си история и стратегиите си за комуникация в интимните отношения.
Естер Парел приключи семинара с обсъждане на темата за изневярата в неформална обстановка с част от участниците.
Тя успя да ни впечатли с блестящите хипотези, които правеше на базата на малкото й дадена информация, с харизмата и енергията си и със спонтанността си.