Блог

Психотерапия ››

Емоционално преяждане

Марина Стойчовска
0 коментара

По време на извънредните мерки, когато начините ни за справяне чрез външни ресурси като срещи с близки, динамиката на заведенията, спортуване в група и т.н., са ограничени, все по-често се обръщаме към храната като източник на удоволствие и релаксация. Дали обаче това не е опасно? Как да се справим с емоционалното преяждане?

Психотерапия ››

Една конкретна техника за справяне с тревога и страх

Марина Стойчовска
0 коментара

Тревогата и страхът са едни от най-често срещаните емоции при хората. Те имат своята функция, но ако се появяват, когато няма причина за тях или интензивността им е много голяма, тогава човек се затруднява да функционира в живота си, както му се иска. Затова представям една техника за справяне с патологичните тревога и страх.

Психотерапия ››

Депресията-теория на безпомощността

Марина Стойчовска
0 коментара

Още малко по темата за депресията и различните теории за нея можете да прочетете тук: https://forumzdrave.bg/alternativna-meditsina/kak-da-se-spravim-s-depresiyata-teoriya-na-bezpomoshtnostta/

Психотерапия ››

Депресията-теория на стимулите

Марина Стойчовска
0 коментара

Темата за депресията е неизчерпаема. Това е често срещан проблем, с който се борят много хора. Именно затова той е изследван многократно и продължително и са създадени голямо количество теории, които го разглеждат.

Психология на личността ››

Осемте навика на високо популярните хора

Марина Стойчовска
0 коментара

Често се заблуждаваме, че социално успешните хора се раждат със самочувствие и безупречни умения за общуване. Но през последните 20 години голяма част от изследванията в социалните науки установяват, че това, което някога се е смятало за даденост или талант, всъщност зависи от нас. Добрите взаимоотношения, независимо дали приятелски или романтични, не падат от небето на хората, които са социално успешни. Те зависят от редица сложни, но базови социални умения. Тези умения са от решаващо значение за развитието на социално доверие и приемане. Сега е ясно, че всеки може да ги развие в себе си.