Блог

Психотерапия ››

Какво се случва в психологическия кабинет?(работа с паник атаки)

Марина Стойчовска
0 коментара

Професията на психолoга и на психотерапевта е на малко повече от сто години. Все още се развива и дообогатява. За хората, които не се занимават професиoнално с психология често е неясно какво прави един психолог и как само с думи може да помогне на някой да преодолее своите проблеми. Какво се случва в психологическия кабинет за голяма част от хората е загадка. Ето защо в следващата поредица от статии ще разкажем за един от вариантите(през когнитивно-поведенческия подход) за работа с проблем, който се случва сравнително често, а именно паник атаките.

Психотерапия ››

Видове следродилна депресия

Марина Стойчовска
0 коментара

Чували сме, че след раждането се случва майката да страда от нарушения на настроението, емоционални проблеми и затруднения. Поставяме ги под общ знаменател с термина Следрoдилна депресия. Всъщност те са класифицирани като различни нозологични единици. По-долу са описани различните видове състояния, които могат да се появят след раждане.

Психология на личността ››

Смисълът на вината, когато сме депресирани

Марина Стойчовска
0 коментара

Един от основните симптоми на депресията е вината. Не винаги при депресивните хора има реалистични причини за наличието на вина, понякога тя е безпочвена, но въпреки това оказва своето въздействие с пълна сила. Дори и да има основания за вина, те се преекспонират и тя става много по-силна и трудна за преодоляване.

Психология на личността ››

Когато вътрешният емоционален свят разболява тялото или кратка информация за психосоматиката

Марина Стойчовска
0 коментара

Психосоматичните нарушения се базират на връзката между емоциите и тялото-чрез физическа болка изразяваме емоционална такава.

Когнитивна психология ››

Да се доверяваме ли на спомените си?

Марина Стойчовска
0 коментара

Вярванията ни за света и за себе си идват най-вече от паметта ни. Идентичността ни и самооценката ни се базират на това, което си спомняме. В този смисъл паметта е тази, която ни дава усещане за приемственост в живота.