Блог

Психология на личността ››

Няколко понятия, свързани със зависимостите

Ива Иванова
0 коментара

Пристрастяването е състояние, при което човек приема вещество (алкохол, кокаин, никотин ) или участва в дадена дейност (хазарт) за удоволствие, но по-нататъшното използване става натрапчиво и пречи на обикновените житейски отговорности, например работа или отношения, и влияе върху здравето. Сигурен признак за зависимост е наличието на абстиненция.

Психотерапия ››

Заслужава ли си да ходим на психотерапевт?

Боряна Рафаилова
0 коментара

Психотерапията изисква време, усилия и пари. Заслужава ли си и достатъчно ефективен начин ли е за справяне с емоционалните проблеми?

Психология на личността ››

Седем страхове, които ни пречат във връзките

Марина Стойчовска
0 коментара

Страхът контролира живота ни по много начини, независимо дали сме наясно с това или не. Още от детството ние оформяме нашите реакции спрямо страховете. Те стават като наш навик, ние реагираме по съответния начин и като възрастни. Нашите най-ранни реакции продължават да съществуват в настоящето ни и повлияват начина, по който функционираме и се отнасяме с другите.

Психотерапия ››

Какво представлява психотерапията

Антония Иванова
0 коментара

Само няколко думи в областта на психичното здраве са толкова двусмислени, колкото е терминът психотерапия, натоварен с редица значения само някои от които са – помощ, лечение, съветване, насочване, образоване и дори влияние.

Психотерапия ››

Защо психотерапията има ефект?

Евелина Димова
0 коментара

Да се обърнем към друг човек за помощ е неминуемата последица на пониженото ни усещане за контрол. Обикновено, когато това се случи, нямаме сили и ресурс, за да се справим сами. Контактът с доверено лице може да спомогне за едно бързо облекчаване от стрес и дори да възстанови емоционалното равновесие. Лекари, свещеници, адвокати, учители, психиатри, психолози, социални работници и дори близки приятели могат да бъдат ресурс за човек, преживяващ психично страдание.