Блог

Трудово-организационна психология ››

Fungineering-новият термин в грижата за служителите на работното място

Марина Стойчовска
0 коментара

Напоследък се забелязва тенденция работата и работното място да се превръщат в място за забавления. Скоро мина сезонът на Коледните партита-време, в което идеята да ни е забавно на работа се усеща особено силно. Често работодателите са склонни да проявяват голяма креативност,

Велики психолози ››

Основни идеи на Ото Ранк-подход в терапевтичната работа

Марина Стойчовска
0 коментара

Подходът на Ото Ранк към психотерапията, разработен след отделянето му от Фройд, насърчава жизнения живот, независимо от смъртта и ограничаването. В своя акцент върху тук и сега, в новия си опит в терапевтичните взаимоотношения и с акцента върху

Велики психолози ››

Основни идеи на Ото Ранк-творчеството и изкуството на живота

Марина Стойчовска
0 коментара

Друга основна идея на Ранк е тази за творчеството. Той изследва творчеството на най-великите художници и вижда тяхното величие най-вече в това, че те успяват да развият ново виждане за света спрямо съвременници си, но и спрямо самите себе си от по-ранен период.

Велики психолози ››

Основни идеи на Ото Ранк-страх от живота и страх от смъртта

Марина Стойчовска
0 коментара

Подходът на Ранк към психотерапията е базиран на дълбокото изследване на творчеството на Ницше, на хуманизма и на философията като цяло. Често той описва своя тип терапия като това, което не е, а именно психоаналитичен метод. Поставя акцент върху личния опит, емоционалното изцеление и творческия процес в жизнения път.

Велики психолози ››

Критика на Ото Ранк към идеите на Зигмунд Фройд

Марина Стойчовска
0 коментара

Контрастът между подхода на Ранк и Фройд е поразителен. Ранк вижда клиента като творчески агент и терапевтичния момент като възможност за промяна. За Фройд смисълът на работата е в изкопаването на слоевете на натрупано минало на пациента.