Блог

Психотерапия ››

Прилики, различия и развития в теорията на Карен Хорни сравнена с психоанализата на Зигмунд Фройд

Admin
0 коментара

В статията са представени идеите на Карен Хорни във връзка с психоанализата и приноса й за нейното развитие, като се правят и сравнения с теорията на Зигмунд Фройд. Според нея всичко зависи от социалните, културните и екологичните фактори и няма нищо универсално. Тя описва образа на невротичния и на душевно здравия човек в различните му прояви. Карен Хорни развива идеята за женската психология и прави опит да докаже психическото равноправие на мъжете и жените. Тя признава съществуването и важността на „Едиповия комплекс“, но според нея той не е всеобхващащ случай.

Детска психология ››

Когато се разделяме с детето

Марина Стойчовска
0 коментара

Всеки родител е преживял тръгването на детето си на детска ясла/градина. Трудно могат да бъдат забравени сърцераздирателните сълзи на детето, нежеланието му да влезе на това непознато място, родителската тревога....Дори и да мине време, не всяко дете започва да ходи с готовност на детска градина. Плачът и мрънкането са само част от протестите на децата. Някои от тях изпадат в крайни емоционални състояния, така че е трудно да бъдат успокоени и родителите се чувстват безпомощни.

Психология на личността ››

Дехуманизацията

Марина Стойчовска
0 коментара

Дехуманизацията е термин, въведен от Албърт Бандура, за да назове определен начин, по който хората оправдават насилието, което са склонни да извършат. Да гледаме на останалите, върху които искаме да извършим нещо насилствено, като на паразити, като на животни или на хора под нашето ниво, е пример за дехуманизация. Успяваме да отделим човешката идентичност от този, който искаме да нараним и така оправдаваме собствените си импулси и желания. В следствие на това не се чувстваме виновни.

Велики психолози ››

Рене Шпиц-кратка биография и научни открития

Марина Стойчовска
0 коментара

Рене Шпиц е психоаналитик, роден във Виена през 1887г. и починал в Денвър през 1974г. Той е от богато еврейско семейство. През по-голяма част от детството си живее в Унгария.

Взаимоотношения и комуникация ››

Кинетична невербална комуникация-лицева експресия

Марина Стойчовска
0 коментара

Лицата ни са най-изразителната част от нашите тела. Ако вземем снимките за пример ще видим, че в тях е заснет един „замръзнал“ момент, но все пак може да се разпознае по лицата на хората какво е настроението им.